Magyarország az uniós hitelkeret lehívását kéri

2022. március 22. 16:26
Az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait, Orbán Viktor szerint pedig a rendkívüli körülmények rendkívüli intézkedéseket követelnek.

Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását. Erről Orbán Viktor levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

Az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait. A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik, jelezte a levélben a miniszterelnök.

„Magyarország a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervében megfogalmazott fejlesztési igények mellett és annak jóváhagyási folyamatától függetlenül a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret azonnali rendelkezésre bocsátását kéri védelmi, határigazgatási, humanitárius és egyéb akut válságkezelési feladatok ellátásához. Jelen körülmények között ellenállóképességünk erősítése szempontjából ezek a legfontosabb fejlesztési területek. Tényleges és érdemi segítséget az Európai Unió akkor tud nyújtani, ha ezekre a célokra biztosít azonnal és rugalmasan felhasználható forrásokat” – írta az Európai Bizottság elnökének címzett, az Európai Tanács elnökének, tagjainak és az Európai Parlament elnökének is eljuttatott levelében Orbán Viktor.

Háborús válság

„Magyarország felkészült és helytáll a válságban. Több mint 450.000 személyt fogadtunk eddig, akik a háború elől és a háborúból menekültek. Humanitárius segítséget nyújtunk a hozzánk érkezőknek és a Kárpátalján élő rászorulóknak. Megerősítettük keleti határaink védelmét. Tesszük mindezt az emberiesség nevében, az egész Európai Unió békéje és biztonsága érdekében” – fogalmazott.

Válsághelyzetekben különösen fontos az Európai Unió egységének megőrzése és a tagállamokat összekötő közös felelősség. Ennek jegyében Magyarország csak annyit kér, hogy a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz, és azokat rugalmasan, a válság kezelésére leginkább alkalmas célokra használhassa fel.

Orbán Viktor azt kérte, hogy az Európai Bizottság soron kívül hagyja jóvá az Európai Unió keleti határait védő tagállamainak Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terveit, Partnerségi Megállapodásait és operatív programjait. Kérte továbbá, hogy a Bizottság az előfinanszírozási, társfinanszírozási és átcsoportosíthatósági korlátok feloldásával tegye lehetővé az uniós költségvetési források gyors, célzott és rugalmas felhasználását.

A miniszterelnök emlékeztetett: a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében 2026 végéig felhasználható támogatások 30 százalékát 2022. június 30-ig újra kell osztani az aktuális gazdasági növekedési mutatók fényében. Az újraelosztás az Európai Unió keleti határait védő valamennyi tagállam számára forrásvesztéssel járna, ami egyes tagállamok esetében akár az elérhető támogatások 16 százalékát is elérheti.

Ez elfogadhatatlan – húzta alá Orbán Viktor, egyben kérve az újraelosztási rendszer felülvizsgálatát, és annak biztosítását, hogy a háborús válság terheit leginkább viselő és egyúttal az Európai Unió gazdasági növekedéséhez jelentősen hozzájáruló tagállamok ne veszítsenek uniós forrásokat.

Nyitókép: Facebook

Összesen 252 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami jár, az jár - próbálj ebből kiindulni a megszokott mantrák helyett. Mert Brüsszel állítólag ne diktatúra.

Brüsszelnél pattog a labda. Kérdés, hogy ellent tud-e állni az EP -nek?

A 2010-es évek Magyarország messze legjobb évtizede volt.

(Nem is tudom, mióta... a Horthy-érában nagyon komoly fejlődés volt a 20-as évek derekától... aztán kb. a századforduló Monarchiája. Azóta nem volt ilyen fejlődést produkáló évtizede Magyarországnak.)

Idő közben megérkezett pár százezer menekült.

A kínaiak már nem adnak?

És ki fogja visszaadni?

Szerintem tévedsz. Az EP durván támadja és kényszeríti a bizottságot. Sül a belharc.

Ursula nem fog pénzt küldeni. Soros nem engedi. Különben is tök dilettáns ami a háborúval kapcsolatos dolgokat illeti.

Erre gondoltam én is. Meg ha Brüsszel utalna is, az ep-vel meg kell küzdenie. Kihasználják a háborút a pénzügyi kiéheztetésre. Egyébként is ez volt a vágyuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés