Der Standard: Orbán arra utasította a médiáját, hogy dicsérje Oroszországot és terjesszen hazugságokat

2022. március 21. 9:00
Orbán „kettős játékáról” ír az osztrák lapban a CEU professzora.

A Der Standard vendégkommentárja szerint Orbán kettős játszmát folytat, ugyanis hivatalosan elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását, a kormánypárti média azonban ezzel ellentétes képet fest. Ez egy „veszélyes egyensúlyozás”, amelytől Orbán Viktor újraválasztása függhet – írta Marius Dragomir, a CEU professzora, a Média, Adat és Társadalomkutató Központ (CMDS) igazgatója. Nincs ukrán nép és kultúra, Ukrajna pedig felosztható Oroszország és „bizonyos NATO-tagállamok” között – mondta egy szakértő a Pesti TV magyar magáncsatorna egyik műsorában Dragomir szerint, amely adást az orosz invázió után sugároztak – emelte ki a szerző. Szerinte a Pesti TV-nél, a magyar kormány által jelentős támogatással finanszírozott, a Fidesz pártot és annak vezetőjét, Orbán Viktor miniszterelnököt méltató televíziónál az ilyen „propagandaadások” nem jelentenek kivételt.

Hasonló, az ukrán nép hazája feletti jogait megkérdőjelező, az orosz agressziót nyíltan szorgalmazó híreket folyamatosan találunk a kormánypárti médiában – és az ilyen hírek uralják a magyar médiát.

Dragomir szerint az MTVA állami tévécsatorna a háború első órái óta Ukrajna ellen uszítja a közvéleményt

– elemezte az Átlátszó civil szervezet. A szerző szerint két oka van annak, hogy Orbán ezt a kettős játékot játssza, vagyis, hogy nyilvános beszédekben a háború ellen szólal fel, közben pedig

„arra utasítja a médiáját, hogy dicsérje Oroszországot és hazugságokat terjesszen”.

Dragomir szerint Orbán „egyrészt előnyök szerzése miatt tesz így a parlamenti választások érdekében, valamint

csodálata miatt Putyin iránt”.

Ugyanakkor a Fidesz ügyesen kihasználta az ukrajnai háborút, mint PR-lehetőséget az április 3-i magyar parlamenti választásokra – vélte a szerző. Szerinte az elmúlt hetek szinte valamennyi MTVA-híradója arról számolt be, hogy ellenzéki politikusok csapatokat és fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába – amit a magyar lakosság többsége elutasít. De „az ellenzéki pártok valójában soha nem mondtak ilyet, ez egy lejárató kampány volt” – fejtegeti véleményét a szerző.

Nyitókép: Facebook

Összesen 194 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Marius Dragomir, a CEU professzora, a Média, Adat és Társadalomkutató Központ (CMDS) igazgatója lehazudja a csillagot is az égről!

Elképzelem, hogy valaki eltéveszti a választási végeredmény kihirdetését április 3-a után az NVB-nél.

3, 12, 42, 53, 90.

Majd mi megmondjuk, hogy mit takar a médiaszabadság... ja, a németek, ahol mindenkinek be kell fognia a pofáját, ha véleménye eltér a hivatalos direktívától. 90 előtt alig vártuk, hogy szabaduljunk Lendvai Ildikótól, a cenzoroktól, s most csöbörből vödörbe estünk. magam szeretném eldönteni, hogy mit olvasok, nézek meg, de a kínálatot senki sem korlátozza, ne szabja meg nekem, hogy mi a jó, mi az igaz. Ebből elég volt Kádár alatt.
A magyar média, a kormánypárti is időnként gyomorforgatóan nyomja a képünkbe az ukrán propagandát, mér egyik sem tekinthető hitelesnek. Miért félnek az embereket tárgyilagosan tájékoztatni. Annak idején a Népszabadság, a Népszava helyett volt egy polgári lap, a Magyar Nemzet, ami most átveszi az előző kettő szerepét, de a mandiner is.
Tehát már így is megy az emberek hülyítése, a demagógia, mit akarnak ennél többet a németek, mit beszélek, a német médiát irányító globális tőke?
Jön a Népszabadság félóra, a magyar média majd csak a német média híreit veheti át? Németország ma már nem vonatkozási pont, különösen nem morális téren.......

Az a baj, hogy az ukránokra ez ugyanúgy ráillik.

Dragomir úr - egy magyargyűlölő román, éppen jó budapesti CEU propagandistának.
Azért az, hogy hazugságokat terjeszt rólunk, nemcsak őt, nemcsak a CEU-t, hanem a Standardot is minősíti.
Így néztek ők utána az információnak?

Melyik osztrák exkancellár is volt a Gazprom igazgatótanácsában?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés