Megszűnt minden beutazási korlátozás az Egyesült Királyságba

2022. március 18. 8:32
A brit kormány szerint az egyéni szabadságjogok korlátozása nélkül kell együtt élni a vírussal. 

A brit kormány által e hét elején bejelentett intézkedés értelmében brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5-től – a külföldről érkezőknek nem kell kitölteniük az utasazonosító űrlapot (passenger locator form), és senkinek nem kell koronavírus-tesztet végeztetnie.

A tesztelési kötelezettség teljes eltörlése azokra a beutazókra is vonatkozik, akiknek nincs teljes körű oltásuk a koronavírus ellen.  A koronavírus elleni teljes körű beoltottságot a brit kormány jelenlegi meghatározása szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti. 

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el. 

A nem teljesen beoltottaknak eddig az indulás előtti két napban elvégzett koronavírus-teszt negatív leletét kellett felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba, és az érkezés utáni második nap végéig is el kellett végeztetniük egy PCR-tesztet.

Péntektől ezek az előírások is megszűntek, vagyis immár azoknak sem kell az indulás előtt és az érkezés után koronavírus-szűrést végeztetniük, akik a brit kritériumok alapján nem számítanak teljes körűen beoltottaknak. 

Az egyéni szabadságjogok korlátozása nélkül kell együtt élni a koronavírussal

A hivatalos indoklás szerint a döntés megfelel a brit kormány nemrégiben ismertetett stratégiájának, amelynek alaptétele az, hogy a továbbiakban az egyéni szabadságjogok korlátozása nélkül kell együtt élni a koronavírussal. 

A kormány szerint

az utazási korlátozások teljes feloldásáról szóló döntésben mindemellett része van a brit oltási kampány sikerének is. 

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtök esti tájékoztatása szerint a brit lakosság 85,6 százaléka kapott eddig két oltási dózist, és 67,1 százaléknak a harmadik, emlékeztető adagot is beadták. 

Az első, a második és a harmadik oltási dózisból eddig összesen több mint 140,5 milliót adtak be az Egyesült Királyságban. 

Már hosszú ideje üres a „vörös lista”

A brit kormány március végétől felszabadítja azokat a szállodai férőhely-kapacitásokat is, amelyeket azoknak a beutazóknak tartott fenn, akiknek érkezésük után őrzött karanténhotelekbe kellett vonulniuk. 

Ez az előírás a járványügyi szempontból különösen veszélyesnek nyilvánított országokból érkezőkre vonatkozott, de a szabályozást a gyakorlatban már hónapok óta nem használják, és az ilyen országok számára fenntartott „vörös lista" is hosszú ideje üres.

Nyitókép: RASID NECATI ASLIM / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hogy hogynem, amint meglett az urugy lezarni az orosz jaratok elol a legteret, egybol eltorlik a korlatozasokat.
mintha celzottan csak az oroszokkal akartak volna kibaszni mar eddig is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés