Megbüntették Gődény Györgyöt, hárommillió forintos bírságot kell befizetnie

2022. március 17. 12:34
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint több adatvédelmi szabályt is megszegtek Gődényék.

„Egyetértek azzal, hogy védőoltásra senkit ne lehessen kötelezni, és annak hiánya miatt senkit ne lehessen büntetni vagy korlátozni” – a közismerten oltásellenes Gődény György és a Közös Nevező 2018 párt ezzel a felhívással kezdett aláírásokat gyűjteni 2020 őszén.

Népszavazási kezdeményezés nem lett, de több ezren írták alá a petíciót. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint több adatvédelmi szabályt is megszegtek az aláírásgyűjtés során, Gődényt és az Együttműködő közösségek az élhető világért egyesületet (a Közös Nevező 2018 utódja) megbüntették.

A NAIH határozata szerint Gődényék

  • jogalap nélkül gyűjtötték az érintettek személyes adatait,
  • nem határozták meg egyértelműen az adatkezelés célját, és ezzel megsértették az adatvédelmi rendeletben szereplő célhoz kötöttség elvét.
  • Nem nyújtottak az érintetteknek egyértelmű, megfelelő és valós tájékoztatást az adatkezelés valamennyi lényeges körülményéről, ezzel az átláthatóság elvét is megsértették.
  • Tisztázatlan volt továbbá az adatkezelői minőségük, az érintetteket megtévesztő módon tájékoztatták az adatkezelő kilétéről és az adatkezelés céljáról, ezzel az adatvédelmi rendeletben megfogalmazott tisztességes eljárás elvét sértették meg.
  • Nem igazolták a NAIH felé az adatkezelés jogszerűségét és átláthatóságát, ezzel az adatvédelmi rendeletben szereplő elszámoltathatóság követelményét sértették meg.

Az adatvédelmi hatóság arra utasította Gődényt és pártját, hogy határozat március 2-i aláírásától számított harminc napon belül dokumentált módon töröljék valamennyi személyes adatot, amit gyűjtöttek.

Ezen felül 3-3 millió forintos bírságot is kiszabtak, amit harminc napon belül, azaz április 1-jéig kell befizetniük.

A határozat ellen nem lehet fellebbezni, de harminc napon belül közigazgatási perben meg lehet támadni.

Nyitókép: YouTube

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés