Ukrajna EU-tagjelölti státusa mellett foglaltak állást a lengyelek Kijevben

2022. március 16. 7:13
Békefenntartókat is küldenének.

Az Európai Unió tagjelölti státusának megadását sürgette Ukrajna számára Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd éjjel Kijevben, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes pedig nemzetközi békefenntartó misszió küldésére tett javaslatot. A lengyel kormány két vezető képviselője Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt, vonaton érkezett az ukrán fővárosba, első külföldi vezetőként február 24. óta, amikor Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. A magas rangú látogatók már este találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel. A megbeszélés után Morawiecki és Fiala arról biztosította az ukrán vezetést és népet, hogy az Európai Unió nem hagyja őket magukra. A lengyel kormányfő egyúttal felszólította az uniót, hogy ennek bizonyítékaként gyorsan adja meg Kijevnek a tagjelölti státust.    

Békefenntartó misszió szélesebb keretekben?

Kaczynski egyebek között arról beszélt, hogy nemzetközi békefenntartó missziót kellene küldeni Ukrajnába, „akár a NATO részéről, akár szélesebb keretekben”. Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen – tette hozzá. Zelenszkij a közép-európai vezetőket fogadva beszámolt arról, hogy az orosz erők Kijevet és az ország nyugati részét is egyre hevesebben támadják.

Smihal miniszterelnök méltatta Morawieckiék bátorságát, hogy a háborús körülmények között is vállalták a kockázatos látogatást.

Az ukrán hatóságok korábbi közlése szerint Kijevben kedden négy ember halt meg orosz légicsapások, illetve tüzérségi tűz következtében. A fővárosban kijárási tilalom van érvényben. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője kedd este közölte, hogy a nap folyamán 29 ezer embert menekítettek ki az ostromlott ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül. Ebből nagyjából 20 ezren a régóta támadott kikötővárost, Mariupolt tudták elhagyni.    

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága este azt jelentette be, hogy az Ukrajnából külföldre menekültek száma már meghaladta a 3 milliót. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója megerősítette, hogy szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ül a konfliktus megoldásán dolgozó orosz és az ukrán delegáció. Az ukrán illetékes korábbi nyilatkozatában úgy vélte, hogy miközben továbbra is alapvető nézeteltérések jellemzik a két felet, mutatkozik némi tér a kompromisszumra is. Ez utóbbit erősítette meg szerda hajnali nyilatkozatában Zelenszkij is, aki az Interfax hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy a két fél álláspontja „realisztikusabb” lett.

(MTI)

Fotó: MTI/PAP/Lengyel miniszterelnök/Twitter/@MorawieckiM / HANDOUT

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lengyelek a legnagyobb háborús uszítók. menjenek ők az ukránokért meghalni, de bennünket hagyjanak ki belőle. varsót háborús uszításért nemzetközi bíróság elé kell állítani.
A lengyelek eddig is megérdemelték történelmüket. Rájuk lehet nyugodtan mondani, hogy aki hülye , az haljon meg, de ez vonatkozik a mindig is gerinctelen csehekre is.

Két igazi államférfi van a palettán: Orbán Viktor és Bennett.....Az izraeli miniszterelnök folyamatosan egyeztet az orosz és az ukrán vezetővel. Mit nyilatkozott? "Körültekintéssel és felelősséggel kezeljük ezt az összetett válságot...."

Meddig várunk még az EU-ból és a NATO-ból való kilépésre? Nem volt elég a gyarmati sorból?

Békefenntartókat is küldenének, aki felvennék a harcot az oroszokkal szemben.

KATONÁK KÜLDÉSE?!?

EZ HOGYAN NEM FOG KATONAI BEAVATKOZÁSNAK SZÁMÍTANI MOSZKVA SZEMPONTJÁBÓL?!?

Itt mindenki megőrült? Vagy pusztuljon a világ, ez a terv?

Mit oldanak meg?
A helyi, korlátozott konfliktust harmadik világháborúvá eszkalálják?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés