Stummer 2014-ben: „Jobbikos vagyok. Neked, ha úgy jobban tetszik, náci”

2022. március 7. 9:57
Így fakadt ki a baloldal békéscsabai jobbikos jelöltje az ellenzék többi részére évekkel ezelőtt egy bejegyzésében.

A netadó elleni tüntetések résztvevőit kritizálta 2014. október 29-i Facebook-posztjában a jobbikos Stummer János, illetve azokat, akik nem voltak hajlandók összefogni az ő pártjával. Hosszú okfejtése szerint lényegében emiatt nem sikerül leváltani a Fideszt, vagy ahogy ő fogalmaz, a „félrefésült hajú ficsúrokat”.

Úgy fogalmazott, „rohadt jól szólna”, hogy „ilyen pofátlan disznó bandát, mint a Fidesz, még nem látott Magyarország”. Csak ez meg azért nem jó, mert „volt már ilyen pofátlan banda az ország élén korábban is. Akik most ezeket a tüntetéseket pénzelik.”

Bejegyzését pedig így zárta:

Én már soha nem leszek független. Jobbikos vagyok. Neked, ha úgy jobban tetszik, náci. Ezt meg én szarom le.

Független nem leszek, tőletek viszont függetlenítem magam. Ez a Ti harcotok. A háború viszont a miénk. Az enyém és azoké, akik mellettem álltak a stand mellett az utóbbi években.”

Most már Stummer élvezi a 2010 előtti „pofátlan banda” támogatását, a Békes megye 1. számú választókörzetében valamennyi balos párt közös jelöltjeként indul a parlamenti mandátumért. Ahogy a DK-nak vagy az MSZP-nek sincs már gondja a Jobbik „náci” múltjával.

Olyannyira nincs, hogy Márki-Zay Péter január végén közzé tett szakértői listája szerint Stummer felel a nemzetbiztonságért. Vona Gábor volt Jobbik-elnök ennek kapcsán az ATV-ben arról beszélt, tehetséges politikusnak tartja Stummert, de ha ő lesz egy kormányváltást követően a nemzetbiztonságért felelős személy, akkor arra kér mindenkit, hogy építsen ojjektumot, mert baj lesz. „A nemzetbiztonság, ott ugye kétféle ember van: vagy aki elvégezte az ezzel kapcsolatos iskolákat, vagy tapasztalt vén róka” – mondta Vona, hozzátéve, Stummerre – aki bár bizottsági elnök volt, de nem bennfentes ezen a területen – bízni a nemzetbiztonságot csak arra volt jó, hogy a Jobbik is kapjon valamit. „Hogy ha nincs a nemzetbiztonságra erősebb embere az ellenzéknek, akkor nagyon nagy a baj” – szögezte le Vona Gábor.

Megírtuk: Stummer neve abban az évben felmerült az előző évtized egyik legnagyobb felsőoktatási, illetve jobbikos botrányában. Emlékezetes: 2014-ben derült ki, hogy az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatában listát vezettek a gólyákról, vállalhatatlan jelzőket társítva hozzájuk. Az atv.hu által nyilvánosságra hozott dokumentumban szerepelt egy ilyen megjegyzés: „faszkalap újpestdrukker (stummer voltam)”.

A botrány kirobbanásakor már segédtanárként oktató, korábban a kollégiumi hallgatói önkormányzatot vezető Stummer tagadta, hogy ő írta volna ezt a sort a listára, sőt, a korabeli sajtóbeszámolók szerint perrel fenyegetőzött azokkal szemben, akik ezt állítják. (Ezt mi sem tesszük.) Végül magától elhagyta az egyetemet, hogy a politikai pályára koncentráljon.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés