Az ukrán nagykövet már azt követeli, hogy a Fradi rúgja ki Csercseszovot

2022. március 5. 10:29
Ne hívjanak meg orosz művészeket, a Nemzetközi Beruházási Bank, Paks 2, a gázügy, a rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát – állítja Ljubov Nepop.

„Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, az unió döntését, hogy az Európai Békefenntartási Eszköz forrásaiból segítsék Ukrajnát fegyverekkel, és azért is, hogy felajánlotta sebesült katonák gyógyítását és segítséget nyújt a háború elől menekülő ukránoknak. Hálásak vagyunk minden magyar polgárnak és az itt élő ukrán kisebbség tagjainak, akik tüntetéseken követelik a háború befejezését” – jelentette ki a Népszavának Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete. A diplomata az írásban feltett kérdésekre azt válaszolta,

ma mindenkinek lehetősége van hozzájárulni Putyin megállításához,

akár orosz és fehérorosz tisztségviselők is megtehetik, hogy elhatárolódnak tőle. Aki nem így cselekszik, felelős lesz Putyin gaztettéért.

Több fegyverre van szükségük

Azt azonban nem tartja elegendőnek, amit Magyarország és más partnereink tesznek. Akkor lehet majd ezt mondani – fogalmazott, „ha megállítottuk az orosz agressziót, Ukrajnába visszatért a béke, és a nemzetközileg elismert határok között újraépítettük országunkat. De ehhez most több fegyverre van szükségünk és arra, hogy szövetségeseink lezárják Ukrajna légterét, megakadályozva a békés lakosság további bombázását”.

Nem kérik, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái harcoljanak helyettük, de támogathatják azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítik őket pénzügyileg is. Szerinte

a háború, amelyben a támadók atomerőműveiket is elfoglalják, közeledik a világhoz, és Ukrajna csak az első állomása.

Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait – vélekedik.

Azt is elmondta a nagykövet, hogy amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, az olyan választóvonalat jelentett, amelyen számos ország megváltoztatta álláspontját. Magyarország csatlakozása ahhoz a nyolc uniós országhoz, amelyek támogatták, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státust, a magyar kormány következetes lépése, amiért hálásak. Azt állítja, Oroszországnak rá kell ébrednie, hogy a nemzetközi jog brutális megsértéséért, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie.

Szerinte vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni

Példaként felhozza Ljubov Nepop, hogy Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű operaénekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit, majd kijelenti, hogy a Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével. Európai üzletek és vásárlóik lemondanak az orosz árukról. ”Hálás vagyok azért, hogy Árukereső.hu portál, a Nanushka divatcég és az Átrium Bisztró példát mutatnak ebben, és erre szólítom fel a magyar bolthálózatokat is. Ne hívjanak meg orosz művészeket,

ne nézzenek orosz filmeket!

Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?” – fogalmaz a nagykövet.

(Fotó: Ljubov Nepop ukrán nagykövet, MTI/Mónus Márton)

Összesen 673 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ni csak, mint Veesenmayer szól hozzánk.

Sajnos bármit ígérne, nem tartják be.
Egyszer már becsapták Antall Jjózsefet a kárpátaljai népszavazással 1991. decemberében.
Most meg nem látják be, hogy a NATO nem fog beavatkozni, légicsatákat sem fog vívni a határon az oroszokkal.
Így az oroszok akár veszteségek árán elfoglalják Ukrajna egy részét ,vagy az egészet, minden romokban lesz.
Utána meg jön a partizánháború.
És miért harcolnak? Például azért, hogy ne kelljen katonailag semlegesnek lenniük.
Megjegyzendő 1956-ban Magyarország pont azért küzdőtt, hogy semleges legyen.
Ezért monden összehasonlítás a magyar 56-tal fals.

"
ha megállítottuk az orosz agressziót, Ukrajnába visszatért a béke, és a nemzetközileg elismert határok között újraépítettük országunkat. De ehhez most több fegyverre van szükségünk és arra, hogy szövetségeseink lezárják Ukrajna légterét, megakadályozva a békés lakosság további bombázását
"

Egyszerűen nem értem, hogy hogyan képesek ilyen baromságokat leírni, mások meg hinni ebben. Abban, hogy "Putyin villámháborús terve nem sikerült". Az oroszok gyorsabban foglalják el a területet, mint anno 2003-ban az Usa Irakot.

Magyarországnak reálisan a semleges Ukrajna az érdeke, meg a kárpátaljai magyarok normális kezelése.
Az oroszok nem fogják elfogadni a NATO ukrajnai jelenlétét, de soha nem fenyegették a semleges Finnországot..
A USA sem fogadta el anno az orosz rakétákat Kubában.

Jogos követelés!

Zokogna. De csak megjátszva.
Egy ilyen erőszakos ember nem kap sírógörcsöt, csak ha megjátssza.
Miért érzi magát felhatalmazva arra, hogy beleszóljon a belügyeinkbe?

A magyar kormány empatikus az ukránokkal, de a nagykövethölgy is legyen empatikus a magyar kormánnyal. Semmiféle kétségbeesése nem indokolhat ilyen reakciót. Ne kívánjon valamiféle oroszok elleni boszorkányüldözést, mert éppen az ilyen agresszivitást kifogásolja az oroszoknál.

Az '56-os forradalom leverésében való ukrán részvételért is bátran kérhet elnézést. Diplomatikus lenne.

Ha jól értem, akkor ne jorosz propagandát hallgassunk, hanem ukrán
propagandát. Tessékmondani, ugye azért nem kell lelőnünk
Csercseszovot?

Ő is csak egy Komszomol képződmény. Ezek mitől tudnák a kérés és a követelés közötti különbséget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés