Úgy tűnik, elesett Herszon

2022. március 3. 6:54
A stratégiai jelentőségű dél-ukrajnai város polgármestere elismerte: az orosz katonák már a belvárosban vannak, és megszállták a városházát.

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette egy csütörtök hajnalban megjelent videoüzenetében: az ukrán nép „meghiúsította Oroszország álnok tervét”, hogy megszállja országát, és büszke az ukránok hősies ellenállására.

Egy hét alatt meghiúsítottuk az ellenség tervét, amelyet évek óta népünk, országunk iránti gyűlöletből szőtt. Békére itt nem lelhetnek, egy percnyi nyugalmuk sem lesz, de élelmük sem” – mondta az elnök a néphez intézett üzenetben, amely Telegram-fiókjában jelent meg. Arról nem beszélt, hogy az orosz hadsereg milyen városokat foglalt már el. „Ha valahova sikerült is betörniük, nem lesznek ott sokáig, mert kiűzzük őket” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a harcok meg fogják tépázni az orosz katonák morálját. „Ők nem egy szuperhatalom harcosai, hanem megtévesztett és kihasznált gyerekek” – mondta. Állítása szerint az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 9000 főt. Az orosz védelmi minisztérium szerdai közlése szerint Oroszország vesztesége 500 fő, Ukrajnáé pedig 2870 volt akkor.

Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte szerdán napközben, hogy a hadsereg teljesen elfoglalta az Odesszától keletre, a Fekete-tenger partján fekvő Herszon várost, bár ezt ukrán részről kétségbe vonták. Zelenszkij hivatala csütörtök hajnalban azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy a harcok még mindig folynak a városért, de részleteket nem ismertetett a hivatal. Ihor Kolihajev polgármester viszont elárulta, hogy az orosz katonák már a belvárosban vannak, és megszállták a városházát. Ő arra kérte az oroszokat, hogy civilekre ne lőjenek, és hagyják nekik összegyűjteni a halottakat. Ukrán fegyveresek nincsenek a városban – állította.

Herszon stratégiai jelentőségű város a Dnyeper-partján, annak tengeri torkolata közelében.

Az északkelet-ukrajnai Harkiv bombázásában életét vesztette kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik helyi alkalmazottja, Marina Fenina, miközben bevásárolt a családja számára – közölte szerdán este a szervezet. Fenina az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelőcsoportjának tagja volt. A csoport tagjai az ukrán fegyveres erők és a kelet-ukrajnai, oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartását ellenőrizték az elmúlt években. Az EBESZ múlt csütörtökön, az orosz támadás megindulása miatt úgy határozott, hogy ideiglenesen felfüggeszti misszióját, és elviszi az országból a csoport külföldi tagjait.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez tanár? Biztos vagy benne?

Ukrajna azért felmutat pár tanulságot. A legfontosabb az, hogy ha egy ország vezetése kívülről vezérelt és nagyhatalmi érdekeket követ, akkor az ország népének az érdeke az utolsó a döntések meghozatalában. Könnyű az oroszokra kenni a felelősséget, de vegyük őket egy elkerülhetetlen természeti csapásnak. A táncoslábú komikus megtett mindent, hogy menedékbe vezesse a rá bízott nyájat? Bolond kérdés, Zelenszkijnek talán abba volt beleszólása, hogy hol ebédeljen, köze nem volt a nemzet életét befolyásoló kérdésekhez. Most is amerikai drótok rángatják. Ha olasz, vagy német lennék, elkezdenék azért azon aggódni, hogy a hazám területére telepített amerikai atomrakétákat mikor indítja el egy mocskos kéz a Pentagonból. Úgy fognak elégni, hogy csak néznek ki a fejükből, mert még ezt sem tudták- az oroszok meg refelxből, mérlegelés nélkül büntetnek.
Ezt kell megjegyezni: az oroszok egy természeti erő, kívülről befolyásolhatatlan mozgatókkal, nem lehet velük packázni és komolyan kell venni őket. A jó hír az, hogy egyszerű kompromisszumokkal nagyon jól együtt lehet velük működni- egy amerikaiaktól függetlenül kialakított EU-Oroszország szoros kapcsolat a világ gazdasági szuperhatalmává tehetné kontinensünket.

Ja, akkor azért annyira aktív, biztosan ő is sztrájkol...

Nem lépek ki a tizedikről, mert élni akarok
Nem teszek arzént még a rosszakaróm poharába sem
A boltban okos dolgokat is vehetünk, pl kenyeret, vagy ha fázik a lábunk, zoknit.
A vazektómia azonban tényleg születésszabályozás, a fejlett nyugaton tömegével élnek vele a picike karbonlábnyomot akaró felvilágosult férfiak, ebbe a mondatodba nem tudok belekötni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés