Van esély Márki-Zay győzelmére

2022. március 3. 9:53

Horn Gábor
Jelen hetilap
Ez Orbán számára vesztett meccs lesz, még ha a magyar választóknak nem is mindig esik le a tantusz.

„Viszont az is érzékelhető, hogy a magyar kormány, és az oroszok által Barátság díjjal kitüntetett Szijjártó Péter most igyekszik elhatárolódni Putyintól. Ez még számít?

Leginkább az ország érdeke, hogy a magyar kormány az európai mainstream tagjaként, az unió, illetve a NATO többi tagjához hasonlóan elutasítóan reagált Ukrajna megtámadására. A hivatalos magyar elhatárolódás viszont csak késve született meg. Talán ebből is építkezhet az ellenzék, hisz Orbán barátsága, vagy szövetsége Putyinnal letagadhatatlan. 

Arról nem is beszélve, hogy Orbán külügyminisztere megakadályozta, hogy az ukránok csatlakozzanak az európai kiberbiztonsági rendszerhez, ami gyengíti most a védekezést.

Ez valóban érthetetlen, de erről a magyar választók 99 százaléka nem értesült. Ennek ellenére ebből a helyzetből rosszul is kijöhet a Fidesz attól függően, hogy az ellenzék kommunikációja mennyire lesz meggyőző. De az is igaz, hogy az ellenzék is gyengülhet, ha a választók az »erő mellé« álnak. Tehát kétélű fegyver ez a háború. 

A világháló felidézi, hogy nem csak a kormánytagok, hanem a jobboldali véleményvezéreknek is legyintettetek: ugyan nem lesz itt háború. De lett…

Valamennyi kutatás azt bizonyítja, hogy a magyar társadalom Nyugat-orientált. A kormány és holdudvara törekvését, amely azt igyekszik bizonyítani, hogy a »mi barátaink keleten vannak«, a választók elutasítják. Ez hosszú távon sem működik, ez egy totálisan kudarcos vállalkozás, a magyar lakosság több, mint 70 százaléka Európa-párti. Közéjük tartozik a Fidesz szavazóinak tekintélyes része is, akiket a nyugati polgári demokrácia inkább vonz, mint a keleti diktatúrák. 

Ez Orbán számára tehát nyilvánvalóan vesztett meccs lesz, még akkor is, ha a magyar választóknak nem mindig esik le a tantusz. De az emberek többsége nem veszi be azt a maszlagot, hogy »Putyin békefenntartó«, ahogy azt Orbán másik nagy barátja, Trump állítja. Ez nyilvánvalóan tévút, ami az események ismeretében nehezen tartható. A háború ugyanis nagyon erősen összehozza az európai egységet, benne a régiót is összerázza. Ma már se a csehek, se a lengyelek, vagy a szlovákok sem tartanak Orbánnal. A visegrádi országok sem kérnek az oroszok barátságából, hisz a megszálló orosz csapatokról minden országnak vannak emlékei. Elvileg nekünk is lehetnének, 1956 sem volt olyan régen. 

Viszont most a kormányfő is Európa-barát lett.

Igen, s ezt a sok »brüsszelezés« miatt nem is lesz olyan könnyű a szavazóinak elmagyarázni. A választásokig már kevés az idő, alig több, mint egy hónapja van a magyarázatra. Ilyenkor már kevés új üzenet jut el a választókhoz, de az ukránok lerohanásáról, illetve az utcákon heverő halottakról, vagy a határnál megjelenő rettegő menekültekről szóló hírek még biztosan eljutnak, és hatnak. Orbán csak nehezen tudja majd elmagyarázni, hogy ez a korábbiakhoz képest egy más háború, más menekültekkel…”

Fotó: MTI

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aha.
A NATO soha nem akarta felvenni tagnak Ukrajnát, csak húzták előttük a mézesmadzagot, ezzel még baloldalon is tisztában van az, aki hajlandó több forrásból tájékozódni. A tárgyalások vétózásával pedig az akkori ellenzék (kivéve a Momentumot) is támogatta, azaz nem fejezték ki azokat az aggályaikat, amelyekre most hivatkoznak.
Azonkívül Dobrev utólag azt mondta, hogy amikor ők találkoztak Putyinnal, az még a grúz háború előtt volt, akkor még Putyin nem volt diktátor - újabb hazugság, még 2009-ben is családostul utaztak Moszkvába, hogy Putyinnal vacsorázzanak.
Kampányolhat a baloldal, viszont akkor ezeket is joga van megismernie a leendő szavazóknak a megfontolt döntéshez.

Ha az ellenzék nyerne, pillanatok alatt előkerülnének Gyurcsány Putyinos képei a nemzetközi sajtóban is. Ezzel támadni Orbánt hiteltelen és kontraproduktív.

Orbán törekedett a jó kapcsolatra és kölcsönös előnyökkel járó kereskedelemre. Nincs ebben semmi olyasmi, amit a listán előttünk lévő EU tagállamok ne csináltak volna ugyanúgy:
https://tradingeconomics.com/r..

Különösen érdekes Lengyelország, akik nagyjából a ugyanakkora arányban importáltak nyersanyagokat az oroszoktól, annak ellenére, hogy szóban nagyon utálják őket... annyira nem, hogy akkor ne őket válasszák, ha valami ott olcsóbb.

Horn, mint Soros utolsó SZDSZ-es talpasa és bábaasszonya, azon buzgólkodik, hogy a magyar Zelenszkij nagy keservesen megszülessen végre. Aztán lesz csak véres és keserves az élet...

Ő már nem tényező. Kiiktattuk őket a politikából.
Szerintem azért szólalt meg, mert OV reggeli interjújában azt mondta, hogy a liberalizmust felzabálja a kommunizmus. És ez fáj neki.

Mindig mondom, hogy nem az a baj velük, hogy hazudnak, hanem az, hogy elhiszik, amit hazudnak .

Lassan mondom, hogy Horn Gábor is értse. Mi nem brüsszelező és Putyin barát kormányfőt látunk Orbánban, hanem a nemzet érdekeiért kiálló kemény államférfit, aki tiszteli Putyint.

Ellenben MZP egy nárcisztikus pszichopata.

Ugyanazt az ócska, de nagyon megtévesztő módszert alkalmazzák, amit évekkel azelőtt is.
Régen: Minél többször együtt említeni Orbánt és a Fideszt a Jobbikkal, a gyöngyöspatai Gárda-masírozásokkal.
Most: Bármi történjék is, minél többször együtt említeni Orbánt Putyinnal, a kormányt az oroszokkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés