Török Gábor: Nehéz helyzetbe került a Fidesz a választás előtt, az ellenzék nem használja ki jól

2022. március 2. 9:59
Az elemzőnek ugyan nincsenek kutatási adatai, de szerinte megosztottá vált a Fidesz szavazótábora a háború miatt.

„Nincsenek friss kutatási adatok a kezemben, de amúgy is szkeptikus lennék azokkal kapcsolatban. De anélkül is látszik, hogy a Fidesz szavazótábora az orosz–ukrán háború és az elvárt magyar álláspont kérdésében megosztott” – mondta Török Gábor politikai elemző a Hvg.hu-nak.

„Az ellenzék nem használja ki jól a Fidesz nehéz helyzetét”

Török úgy látja, hogy a Fidesz láthatóan próbál az aktuális helyzetben jó kommunikációs irányokat találni, ilyennek gondolja a békepártiság hangsúlyozását is, „csak aztán mindig történik valami, ami újabb nehézséget okoz, és amire ismét reagálni kell. Például a fegyverszállítások kérdésére, a NATO-kapcsolatokra, vagy éppen Ukrajna EU-s tagságának a kérdésére” – fogalmaz.

Az elemző szerint az ellenzék nem használja ki jól a Fidesz nehéz helyzetét:

Az ellenzék néhány megszólalása túlzottan agresszívnak és bizonytalanságot keltőnek tűnhetett

a választóközönség számára, nem volt velük kellően empatikus ebben a helyzetben.” A nyugodt erő hiányzott belőlük a leginkább, mondta Török, erre reagált is azonnal a kormánypárti kommunikáció.

Kapcsolódó

Márki-Zay fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába, Orbán szerint Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból

Ide kattintva olvashatja az ukrán válságra adott kormánypárti, valamint baloldali álláspontokat!

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Török beszállt a választási kampányba.

2018 után ez nem akkora újdonság.

Kedves Törökgábor, magam úgy fidesz szavazó volnék. De a legkevésbé sem látok megosztottságot a fidesz szavazók között. A reálpolitikát mindenki elfogadja.
Ennek pedig az is része, hogy még jobban meg vagyok rémülve attól, hogy Gyurcsányék nyernének. Ők ugyanis békében sem tudtak helyt állni, a Fidesz láthatóan háborúban is helyt áll.
Azonban Török Gábort ismerve egy hét múlva ennek az ellenkezőjét írja majd.

Török Gábor, 2018. április 5.

"...a „konzervatív” előrejelzés alapján nehéz elképzelni, hogy a Fidesz ne szerezzen legalább abszolút többséget, a „megérzés” azonban a meglepetés irányába mutat. 

...

Ha viszont a közvetett elemekből, a kampány dinamikájából, a választói mozgásokból, a „levegőben” érezhető változásokból indulok ki, akkor nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz végül kicsivel a 100 mandátumos vonal alá kerüljön.

...

A részvétel függvényében magam 40-45 százalék közé várom a Fidesz eredményét, ha 40 alá kerül, az már komoly meglepetés lenne, de talán az sem elképzelhetetlen.

Tavaly nyáron egy interjúban azt mondtam, hogy szerintem 95-110 mandátum között lehet majd a Fidesz többsége a választáson. Nyilvánvaló, hogy itt pár mandátumnak is óriási jelentősége lehet: 99 mandátumnál a Fidesz nem tud egyedül tovább kormányozni, 100-nál már – nehezen, de – képes egyedül is kormányt alakítani és törvényeket elfogadni. 

...
Amikor azt mondom, hogy szerintem 100 körül lehet a fideszes mandátumok száma, inkább arra számítok, hogy ezek az elemek a kormánypárt számára a vártnál kedvezőtlenebbül alakulhatnak...

...
A közvélemény-kutatók többsége a Jobbikot méri a Fidesz után a második helyre a listás voksoláson, de jelentősen eltérnek az adatok a párt lehetséges erejét illetően. A 13-25 százalék között változó számok közül magam inkább a 20-25 közötti sávot gondolom valószínűbbnek, és ha lesz meglepetés, azt inkább az ezt meghaladó, semmint azt ezt alulmúló eredményben tudom elképzelni. Négy évvel ezelőtt a Jobbik 21 százalékos listás támogatottsága mellett egyetlen egyéni választókerületet sem nyert, idén ennél valamivel magasabb országos támogatottsággal és érezhető baloldali átszavazással 5-10, de akár 10-20 egyéni választókerületi győzelmet is arathat."


----------

3 nappal később a valóság?

49%-os Fidesz, 20%-os Jobbik, egyetlen egy jobbikos egyéni győzelem, 134 fideszes mandátum, kétharmados győzelem.

Török és az ellenzék éppen örül a háborúnak politikai haszonszerzés céljából. Gusztustalanok!
Nem kicsit, nagyon! Miazhogynagyonis!

Nyilván a kommentmező nem mérvadó, de azért az mégis mutathat valamit, amikor már Márki-Zay facebook oldalán is kemenyen savazzák az eszelőst, ellenzékinek tűnő figurák, illetve a leginkább "hardcore" orbánfób közegekben (telex-444-hvg) is érez az ember egyfajta megosztottságot, kiábrándulást, elbizonytalanodást.

Ettől még simán nyerhet a Moslék április 3-án, de most ezt a törökgábori narratívát nem osztom. Illetve annyiban, hogy ezzel a kataklizmával valóban megnőttek a rizikók, de ha ÍGY menne a tovább a dolog, az inkább tűnik veszélyesebbnek a Moslékra nézve.

Én sem végeztem felmérést, de a környezetemben minden eddig Fidesz szavazó továbbra is helyesli Orbán politikáját. Szerintem is bőven támogatható Orbán most is érvényesülő híres és gyors lényeglátása: nem akarunk belesodródni a háborúba, s amit az EU és a NATO egységesen támogat, azt nem vétózzuk. Különben pedig mindenki jól teszi, ha 12 év távlatában értékeli Orbán illetve a gyalázatosan gyatra ellenzék működését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés