Időzített bomba a yellowstone-i szupervulkán, kitörése az egész világot fenyegeti

2022. február 12. 10:12
Nem tudni, tíz vagy tízezer év múlva tör ki.

A yellowstone-i szupervulkán fenyegetést jelent az egész világra: nem tudni, 10 vagy 10 000 év múlva tör ki, azonban a hatása számos faj kihalásához vezetne világszerte: a mérgező hamu a világ minden pontjára eljuthatna, aminek eredményeképp akár 15 Celsius-fokot is csökkenne a föld átlaghőmérséklete, írja a HVG. Hozzátették: Az Egyesült Államok Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államainak területén található Yellowstone Nemzeti Park a világ egyik legrégibb nemzeti parkja. Azonban azt sokan nem tudják, hogy olyan 10 kilométeres vulkán nyugszik alatta, amelynek

a kitörése perceken belül milliók életét fenyegetné:

kétmillió tonna mérgező kénsavat juttatna a légkörbe, amivel három teljes államot tudna rögtön lerombolni.

A vulkán magjában jelenleg annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont – írta meg közleményében a Viasat Nature csatorna, amely hétvégén mutat be erről egy dokumentumfilmet. A tudósok előrejelzése szerint a kitörés első 24 órájában a forró hamu akár 1600 kilométerre is eljuthat a Yellowstone Nemzeti Parktól, a következő napokban aztán egész Amerikát hamu temetné be, amitől az élőlények java megfulladna.

Azonban

Európa sem lenne biztonságban:  mindössze 72 órán belül elérhetné hazánkat is,

és ha elég magasra jutna, akkor a világ minden pontját érintené, ami számos faj kihalásához vezetne világszerte. A kitörést követően akár egy egész évtizedre

10-15 fokot csökkenhetne a föld átlaghőmérséklete. 

Az óriásvulkán egyébként eddig háromszor tört ki: először 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt. A tudósok szerint újbóli kitörése elkerülhetetlen, csak azt nem lehet tudni, hogy ez 10 vagy 10 000 év múlva következik majd be, írják.

Kép forrása: AFP

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha kitörik, az nem baj. Majd akkor aggódjunk, ha kitör.

Hát, az újságokat és az újságírókat ismerve, ez a lehetőségek túlsó szélsősége, amúgy a realitás pedig az, hogy nem lesz nagyobb, mint mondjuk a Krakatoa kitörése (ami elég hatalmas volt)
Ha minden igaz, amit írtak, abból az következne, hogy 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt volt egy óriási kihalási hullám, amit csak pár faj élt túl - miközben semmi ilyesmi nem történt.

Gréta, segíts!!!!

Ez igaz, az utolsó olyan 65 millió éve.

A Föld mindig kézbe veszi a dolgokat: vagy kitöréssel vagy becsapódással. Azt pont nem kérdezi meg, hogy dízel-e a motorod.

Mármint a vulkánkitörés, nem pedig Kína.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés