Márki-Zay és Tóth Bertalan is a családtámogatási rendszert ekézte a baloldali gyermekpolitikai konferencián

2022. február 11. 17:59
Írta: Nagy Gábor
Konferencia a baloldal Villányi úti bástyájából: a kormány családtámogatásaival élő Márki-Zay Péter és Tóth Bertalan is azt ecsetelte: változtatni kell a jelenlegi rendszeren. A baloldali miniszerelnök-jelölt például sávos családtámogatási rendszert lengetett be; az MSZP társelnöke viszont a támogatások kibővítésekről beszélt. Karácsony Gergely városvezető csak a végére érkezett meg, Dobrev Klára pedig a gyermekszegénység ügyében is az Európai Egyesült Államokat promotálta. Tudósításunk!

Gyermekpolitikai konferenciát tartott pénteken a baloldal. Itt mutatták be a gyermekszegénység felszámolásának programját. Az esemény mögött feltűnt az MSZP, a Szociális Demokráciáért Intézet, a Régiók Európai Bizottsága (PES), valamint az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) is.

Felszólalt Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes, Tóth Bertalan szocialista társelnök – azonban csak online tudott csatlakozni a konferenciához Dobrev Klára DK-s európai parlamenti (EP) képviselő, Nicolas Schmit, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa és Márki-Zay Péter miniszterelnök-aspiráns. Utóbbi meglehetősen jól informált volt gyermekei számát illetően. Ugyan Karácsony Gergely főpolgármester már épségben visszatért a síeléséből, hivatalos is volt az eseményre, de valamiért csak a végére futott be. Igaz, angol nyelvű előadások is elhangoztak. Tudósításunk!

***

A konferenciát Harangozó Gábor, a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója és az Ellenzéki Programtanács tagja harangozta be. A regnáló jobboldali kormányt a feudális világrend élharcosaként írta le; szerinte a kizsákmányoló, korrupt rendszerrel szemben a jövő politikájának igazságosabbnak, demokratikusabbnak, felelősebbnek kell lennie. „Zöld és baloldali fordulatra van szükség. A gyermekek egyenlő esélyeiért kell dolgozni, mert ők a kulcsai egy igazságosabb, fenntarthatóbb társadalomnak.” Hozzátette: ma Magyarországon minden negyedik gyermeket érinti a szegénység.

Andor László, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványának főtitkára ennél is tovább ment: szerinte a kormánypártokból hiányzik az akarat, hogy javítsanak a gyermekek szociális helyzetén. Úgy vélte, az elmúlt bő egy évtized bebizonyította, hogy a kormányzati, uniós ajánlások nem elengedőek – feljebb kell lépni. Ezt segítheti a 2017-ben elfogadott Szociális Jogok Európai Pillére c. dokumentum, valamint a jelenleg is kidolgozás alatt álló uniós gyermekgarancia-javaslat.

Márki-Zay Péter épp Villányból Szigetvár felé tartott, amikor bejelentkezett. Elismerő szavakban természetesen nem volt hiány: „nagyra értékelem, hogy ma egy konferenciát szerveznek egy ilyen fontos programnak”. Majd a kormányfőjelölt arról kezdett el beszélni, hogy a nagycsaládosok valóban sok támogatást kaptak az Orbán Viktor vezetésével működő kormányoktól – jómaga is igénybe vette a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, de talán „célszerűbb lenne” a gyermekszegénység problémáját azzal is orvosolni, hogy a szegényebb családokat támogassuk.

Magyarán belengette a támogatások sávosítását, illetve a jövedelemhatár bevezetését.

Az Európai Bizottság biztosa az Andor László által már említett gyermekgarancia-javaslatot promotálta. Nicolas Schmitt jelezte, a végleges csomagnak márciusra kell összeállnia; az EU céljai közt kiemelt helyen áll a gyermekszegénység, a kirekesztettség és az egyenlőtlenség felszámolása. 2030-ig tizenötmillió embert szeretnének kiemelni a szegénységből, köztük ötmillió gyermeket.

Tóth Bertalan MSZP-társelnök amellett, hogy több „jövőbeni” családtámogatási elemet is bemutatott, talán Márki-Zaytól is ellopva a showt ekézte a magyar kormányt. A kormánypártoknak szégyenkeznie kéne a családtámogatási rendszerük miatt – fogalmazott –, „mert fordított Robin Hoodot” játszanak. A tehetősebbeket támogatják, a szegényebbeket nem. „A Fidesznek a kevésbé tehetősek gyermekei kevesebbet érnek. (…)

A kormánypártok még a gyermekszegénység létezését is igyekeznek a szőnyeg alá söpörni” – hangzott el.

Ezt követően a kabinet otthonteremtési kedvezményét maga is igénybe vevő Tóth azt ecsetelte, miért rizikós ma itthon gyermeket vállalni. Lakhatási, oktatási, megélhetési válság – sorolta tovább, amelyből – véleménye szerint – csak az ő javaslataikkal gazdagított ellenzéki program lehet a kiút: a családi pótlék megemelése, miközben az adókedvezményeket megtartanák. Ehhez illesztenének egy kiegészítő családi pótlékot, amelyhez ugyancsak értékállóságot vezetnének be. Hangsúlyos elemek lennének a rászoruló családok támogatásai, bérlakásépítési programok elindítása, illetve az esélykiegyenlítő oktatási rendszer kialakítása. „A gyermekszegénység nem a születéssel, hanem a környezet lecsúszásával kezdődik” – jelentette ki.

Dobrev Klára inkább férje, Gyurcsány Ferenc évértékelőjét választotta a rendezvény helyett, de azért küldött egy videóüzenetet a jelenlévőknek. Ebben arról beszélt, miért van szükség demokráciára. Hogy mi is a demokrácia létesszenciája. A DK-s európai parlamenti képviselő szerint a diktatúrákban épp a legszegényebbek hangja nem jut el a nyilvánossághoz. A magyar gyermekek az Orbán-kormányok „brutális” vesztesei. „Elvesztegettünk tizenkét évet, holott pénzbőség, konjunktúra volt a jellemző. A mélyszegénységben lévők száma nem csökkent, sőt, növekedett, hiába trükköznek idehaza a számokkal" – folytatta. „A Fidesz-kormány nem beszél erről a problémáról, de az igazságot nem lehet sokáig titkolni.” Gyurcsány felesége zárásként ismét az Európai Egyesült Államok eszméit hirdette, mert mint mondta:

az uniónak nemcsak a közös piac felett kell őrködnie, hanem az állampolgárairól is gondoskodnia kell.

Göncz Árpád-idézettel kezdte a zárszót Karácsony Gergely. A főpolgármester közölte: itthon ma gyereknek lenni a legrosszabb. És bár valóban rengeteg pénzt költenek családtámogatásokra, még sincs több gyermek, mégis nő a gyermekszegénység, illetve a leszakadás. „Nem az a magyar családok problémája, miként tudnak venni egy hétszemélyes autót. Ez pénzkidobás” – jelentette ki, további problémákat sorolva. Április 3-a után cselekedni kell – folytatta –, és erre egyetlen út van, mégpedig a humántőkébe való befektetés.

A gyerekszegénység elleni politikának kell a zászlóshajónak lennie” – fűzte hozzá. 
A fentiekhez hozzátartozik: az EUROSTAT adatai jelentős csökkenést mutatnak. Egy évtized alatt kevesebb mint a felére, konkrétan 2010 óta ötvenhat százalékkal csökkent a gyermekszegénység mértéke. Míg 2010-ben a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettséggel veszélyeztetett 18 éven aluliak aránya negyven százalék, addig ez az arány 2019-ben már csak majd' tizennyolc százalék volt. Az EUROSTAT felmérése megállapította, Magyarországon csökkent a harmadik legnagyobb mértékben a gyermekszegénység az Európai Unióban.

Fotók: Mátrai Dávid 

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincsenek már szavak...

Az a baj, hogy a fiatalok megszokták a támogatásokat és természetesnek veszik. Nem tudják, hogy nem törvényszerű, visszavetheti az ellenzék, ha nyer.

Az ellenzéki média még mindig nem tájékoztatott erről a konferenciáról. Innen tudni, hogy kínos, ami ott elhangzott.

"Márki-Zay Péter épp Villányból Szigetvár felé tartott"

Ez megint szabin van? Mit szólnak ehhez a hmvh-iek?

Jakab elvtárs levele Orbán Viktorhoz:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mikor kiskeresetű tanár voltam nagyon jól jött, hogy igénybe
vehettem az Önök nagyvonalú kormányának családtámogatási
rendszerét. Most, hogy már nem vagyok kiskeresetű tanár, hanem
saját különbejáratú mentelmi jogom van, erre a támogatásra már
nincs szükségem, amint azt választási programunkban is kifejtettük.
Ezért a kapott támagatást egyösszegben a költségvetés javára
átutalom, annak ellenére, hogy két nőt kell eltartanom.

Üdvözlettel: Jakab (Önnek nem, csak a KlánKlárinak) elvtárs .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés