Visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat a kávéfogyasztás

2022. február 7. 12:36
Napi fél és három csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is – derült ki a Semmelweis Egyetem kutatásából.

Napi fél–három csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát is – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. A budapesti egyetem a londoni Queen Mary Egyetemmel közösen végzett kutatást, a kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva összesen 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben.

A 11 évig tartó vizsgálat során a kávézási szokásokat részletes kérdőív segítségével térképezték fel: adatokat gyűjtöttek az életmód mellett a kockázati tényezőkről, mint amilyen a magasvérnyomás-betegség, a diabétesz vagy a koleszterinszint is. A résztvevőket három csoportba sorolták: kávét nem fogyasztók (0 csésze/nap; 22,1%), kávét mérsékelten (0,5-3,0 csésze/nap; 58,4%) és kávét jelentős mennyiségben (>3,0 csésze/nap; 19,5%) fogyasztók.

Kardiovaszkuláris szempontból előnyös

Az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét – magyarázta a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója.

„A jelenlegi tanulmányban csaknem félmillióan vettek részt, ami nagyon komoly statisztikai erőt biztosít az adatok értékelésekor. Az eredmények szerint a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet. Ismereteink szerint ez az eddigi legnagyobb volumenű kutatás, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira fókuszált” – mondta dr. Steffen Petersen, a Queen Mary Egyetem William Harvey Kutatóintézetének professzora, a kutatás koordinátora.

Az eredmények szerint nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.

A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen”

– tette hozzá Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa. „Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében.”

Nyitókép: MTI / Pinke Tibor

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor én ezért iszom a kávét.

Holnapután jön egy cikk, ami cáfolja ezt, jövő héten egy másik, ami
alátámasztja és májusban egy újabb, ami az összes eddigit új
megvilágításba helyezi, mert a kávét nem inni, hanem enni kell.

Majd az évvégén jönnek a határidős tőzsdei adatok, hogy miként
változott a kávé világpiaci ára az elmúlt időszakban.

Leírom ide is, nehogy elfelejtsem: fogalmuk sincs a kávé hatásáról.
Különösen arról, hogy egy konkrét embernek jót tesz-e vagy sem.

"...őrölt kávét vagy instant kávét iszik rendszeresen".

Van másféle kávé is? Van aki kávébabot szopogat? Ezt hogyan kell érteni? Nemrég vettem egy automata gépet, ami frissen őrli a babot. Ez más, mintha előre őrölt kávét innék? Nem bírom ezt a bizonytalanságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés