Izrael egy éven belül elkészítheti rakétaelhárító lézerfegyverét

2022. február 2. 12:56
A kisebb lövedékeket fogják be lézerrel, a nagyobbakat pedig továbbra is robusztus ellenrakétákkal – mondta az újságíróknak Janiv Rotem tábornok.

Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael már egy éven belül elkészítheti védelmi rakétaelhárító lézerfegyverét - jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.

„Izraelt lézerfalak fogják védeni” – hangsúlyozta Naftali Bennett kedden, a Tel-avivi Egyetem biztonságpolitikai tanszékének (The Institute for National Security Studies, INSS) évente megrendezett nemzetközi konferenciáján, ahol emellett kampányt hirdetett Irán és külföldi megbízottjainak gyöngítése érdekében. „Kezdetben próbaüzemben, majd hadrendbe állítva fog működni” – ígérte Bennett a tel-avivi konferencián, és azt is elárulta, hogy az új, lézeres légvédelmi rendszert először az ország déli részében telepítik, ahol a Gázai övezetből kilőtt rakéták a múltban számos alkalommal támadták a határ menti izraeli településeket. 

„Végül Izraelt lézerfal veszi majd körül, amely megvéd minket a lövedékektől, a rakétáktól és a drónoktól” – hangsúlyozta a kormányfő. A lézerágyúk megjelenése jelentősen át fogja alakítani a jelenlegi helyzetet, amelyben a vaskupola légvédelmi rendszer mintegy 25 ezer dolláros (mintegy 8 millió forint) ellenrakétákkal fogja be az Izraelre irányzott, néhány száz dollárból előállított gázai rakétákat. Az ellenséges célpontokra irányított lézersugarak ára elenyésző, csak a lézerágyú működtetéséhez szükséges áramot kell biztosítani. „Ők sok pénzt fognak elpazarolni, mi pedig nagyon keveset” – mondta Bennett, és jelezte, hogy Izrael külföldön is értékesíteni kívánja majd lézerfegyverének technológiáját. 

Az izraeli légvédelem új generációja térségbeli barátainkat is szolgálja majd

– ígérte Bennett néhány nappal azután, hogy az Irán által támogatott hutik rakétát lőttek ki Jemenből az Egyesült Arab Emirátusokra Jitzhák Hercog izraeli államelnök ottani látogatásának idején. 

Az izraeli védelmi minisztérium már több éve teszteli a fejlesztés alatt álló lézeres légvédelmi rendszert, amely a radarral működő észlelés után nem súlyos vasszerkezetű rakétát indít majd az ellenséges lövedék ellen, hanem lézerfegyverrel fogja be azt. Egy tavalyi kísérletben sikerült lelőniük egy drónt az új eszközzel, melynek telepítését a minisztérium kutatási és fejlesztési osztálya korábban csak 2024-re tervezte. Azért is gyorsíthatják a programot, mert attól tartanak, hogy egy jövőbeni konfliktusban a hadseregnek nem lesz elegendő elfogó rakétája a vaskupolához és más légvédelmi rendszerekhez, de a lézerágyúhoz nem szükséges lőszer, csak energiaforrás. A lézerrendszer hátránya, hogy rossz látási viszonyoknál, felhős időben nem megbízható, de ezt repülőgépre is felszerelt fegyverrel próbálják orvosolni, amely a felhők fölött megkerüli ezt a korlátot. 

A Rafael fegyvergyártó és a védelmi minisztérium közös fejlesztésével a földi lézerrendszer

nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni fogja a rövid távú rakéták elleni vaskupolát

és Izrael más légvédelmi rendszereit. A kisebb lövedékeket fogják be lézerrel, a nagyobbakat pedig továbbra is robusztus ellenrakétákkal – mondta tavaly újságíróknak Janiv Rotem tábornok, a minisztérium kutatási és fejlesztési osztályának vezetője. Bennett bejelentése után védelmi tisztségviselők azt nyilatkozták helyi újságíróknak, hogy szerintük még évekig nem lesz kész az új lézeres légvédelmi rendszer.

(MTI)

(Fotó: Az izraeli tüzérség válaszcsapást mér libanoni célpontokra az izraeli-libanoni határ izraeli oldalán 2021. augusztus 6-án. Libanonból több mint tíz rakétát lőttek ezen a napon Észak-Izraelre, a Vaskupola légvédelmi rendszer azonban megsemmisítette a lövedékek többségét.MTI/EPA/Atef Szafadi)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha annyi atomfegyverük van, amennyit becsülnek, akkor lehet, hogy csinálnak maguk körül egy még nagyobb sivatagot, de nem lesznek többé ellenségeik.

Persze valószínűleg ez úgy nézne ki, hogy ha megszűnik az amerikai támogatás, és már szerveződne Izrael ellen egy összarab támadás, akkor pár bombával kiszednék a leghangosabb ország főbb városait és laktanyáit, illetve a biztonság kedvéért menne egy pár Iránba is, lenullázva az atomprogramjukat, szerintem ott lenne vége a nyílt támadásnak.

Nyilván nem ez az az élet, amire bárki vágyna, de az alternatíva (hogy lerohanja őket egy hatalmas létszámfölényben levő egyesített arab hadsereg, és utolsó szálig megölnek mindenkit) még sokkal rosszabb.

Innen indult ez a téma: "Izraelnek semmi eselye.
A nyugati vilag osszeomlasa utan, a finanszirozas elapadasa utan veguk."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés