Spiegel: Orbán Európa számos fővárosában már nem szívesen látott vendég

2022. február 1. 11:55
A német lap szerzője nem érti, hogy válsághelyzetben miért utazik egy uniós vezető a „kiváltó okhoz”.

A magyar miniszterelnök moszkvai látogatásáról ír a Spiegelben Özlem Topcu, a lap külföld rovatának helyettes vezetője. A szerző úgy látja: normális időkben mérsékelt figyelmet kapna, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyinhoz utazik. 

Azonban nem normális időket élünk, és amikor egy uniós vezető a válság kellős közepén a kiváltó okhoz utazik – ahogy Orbán teszi ma – akkor az a kérdés: milyen jelzéseket küld ez a találkozó a világnak?”

– kérdezi.

Szerinte feltételezhető, hogy Orbán nem fogja túlzottan kritizálni Putyinnak a szomszédos országot érintő lépéseit. Úgy látja, a magyar miniszterelnök régóta igyekszik jó kapcsolatot ápolni Moszkvával, 

ezzel szemben Európa számos fővárosában ma már nem szívesen látott vendég.

A cikk kiemeli: a találkozó mindenekelőtt azt mutatja, hogy az uniónak nehéz egységesnek lennie, összezárnia. Putyin ismét „elkönyvelhet egy kis sikert”, és megmutathatja, hogy a közös európai külpolitika nem jól működik. 

A szerző hozzáteszi: az orosz állami média eközben úgy dicséri Magyarországot, mint „azon kevés ország egyikét, amely megengedi magának, hogy véleményt nyilvánítson az európai helyzetről”. Nyugat-Európában azonban ritkán kap dicséretet a magyar miniszterelnök a Spiegel szerzője szerint.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ugyan mely országokban nem szívesen látott vendég Orbán? Tessék már megnevezni ezeket, s - ha lenne ilyen - az indokot!

Török származású új német. Már Németországban született.

Konkrét fővárosnév?!?

Most volt ugye Madridban és Párizsban, jön Moszkva, ha meg az előző évez nézzük, feltehetően kb. mindenhol volt Londontól Brüsszelen át Varsóig.

Senki se szeret olyat a házában, akit irigyel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés