Washington Post: a kritikusok szerint a Pegasus magyarországi használata a kommunista múltat idézi

2022. január 31. 8:59
Az amerikai lap kiemelten foglalkozik azzal, hogy a TASZ jogi lépéseket kezdeményezett az Európai Bizottságnál az ügyben.

A kritikusok a Pegasus magyarországi használatát az ország kommunista múltjában bevett eszköznek minősítették és az ország jobboldali miniszterelnökét,

Orbán Viktort az autokrácia felé való elmozdulással és Magyarország demokráciájának aláásásával vádolják

– írta a The Washington Post a Pegasus kémszoftver használatával kapcsolatban. A cikk szerint – ami egyébként Stephen G. Breyer, legfelsőbb bíró nyugdíjba vonulása kapcsán írt a kiberbiztonsági kérdésekről – a Pegasus használata különösen azért keltette fel a figyelmet, mert Magyarország az Európai Unió tagja. A lap kiemelte, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet jogi lépéseket kezdeményez az Európai Bizottságnál is Adrien Beauduin belga-kanadai diákaktivista nevében, aki Magyarországon tanult, amikor a Pegasus célpontja lett, ami a csoport szerint sérti az Európai Unió jogrendszerét.

A lap visszautalt, hogy a Pegasus fejlesztője, az NSO Group ugyan nem fedte fel ügyfelei kilétét, de egy névtelenül nyilatkozó volt munkatársuk tavaly azt mondta a The Postnak, hogy Magyarország kormánya az ügyfelük volt, míg Magyarország vezetői ragaszkodnak hozzá, hogy betartották a törvényeket a megfigyelési technológiák használatakor.

Nemrégiben kiderült, hogy az FBI is megvette a Pegasus kémszoftvert, méghozzá titokban. Az ügyet egy évig tartó munkával két oknyomozó újságíró, Ronen Bergman és Mark Mazzetti göngyölítette fel. Információik szerint Izrael a programot diplomáciai célokra használták.

Nyitókép: Facebook

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tizenkét év után Orbán még mindig mintha csak elmozdulna az autokrácia felé..
Bezzeg Gyurcsány 1-2 év után már a nemzetére támadt!

Szobor döntögetéseik közben nem kellene állapotaink miatt sopánkodniuk.

Nesze neked GDPR!

Mert vannak akik egyenlőbbek a többieknél.
Mint a Dunagate botrányban.

Bölcs barátom szerint nagyon vicces, hogy a pegazus elleni tiltakozásul eljárva az összes Magyarországra küldött kém maga hozza nyilvánosságra, hogy őt kém minőségében hallgatták le.
Ó, jó Isten, eszetek mint a timikémnek.

Mit idéz a Pegasus izraeli kifejlesztése?

Az fel sem merül benned, hogy a 2010 óta ellenünk folyó, lényegében eredménytelen hadjárat során titkosszolgálati eszközöket is használtak? Hazai kollaboránsok segítségével, akik a szolgálatok látókörébe kerültek, és őket kellett szintén titkosszolgálati eszközökkel figyelni. Egy szövetség még nem jelenti azt, hogy a tagok között nincs ellenérdekeltség. Lásd Merkel lehallgatását amerikai részről, dán segédlettel.

A magyar érintette most nyüszítenek, mert szeretnék tudni, melyikükről mit tudtak meg. A szerencsétlen Donáth, meg Cseh még olyan hülyeséggel is előállt, hogy az EP folytasson vizsgálatot a hazai titkosszolgálat ügyeit illetően. Amihez végképp semmi közük.

Rengeteg külföldi szolgálatba álló ügynök lehet képviselők, újságírók között, és a megfigyelés alól a foglalkozásuk még nem menti fel őket. Mint ahogyan azt Völner esetében is láthattuk.

Ha Fudan kémközpont, akkor a CEU miért nem lehet szintén kémkedés fedőszerve?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés