Túlélt egy bizalmatlansági indítványt a görög kormány

2022. január 30. 21:25
A Szirizát vezető Alekszisz Ciprasz volt kormányfő kijelentette, hogy csakis előrehozott választásokkal és egy progresszív kormánnyal állítható meg a további hanyatlás.    

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormánya túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt a vasárnapi szavazáson.

A legfőbb görög ellenzéki párt, a baloldali Sziriza csütörtökön kezdeményezte a kormány leváltását célzó voksolást arra hivatkozva, hogy rosszul kezelte a fővárost megbénító havazás miatt kialakult káoszt. A konzervatív kormány, amely többséggel rendelkezik a 300 fős törvényhozásban, 156 szavazatot kapott 142 ellenében.

Az ellenzéknek a Micotákisz-kabinet megbuktatásához 151 szavazatra lett volna szüksége. 

Micotákisz a voksolás előtt mondott beszédében az ellenzék „kétségbeesett” lépésének minősítette a bizalmatlansági indítványt.  A Szirizát vezető Alekszisz Ciprasz volt kormányfő ugyanakkor kijelentette, hogy csakis előrehozott választásokkal és egy progresszív kormánnyal állítható meg a további hanyatlás.    

A következő parlamenti választás 2023-ban esedékes. A kormányt bírálatok érték a fővárost megbénító havazás miatt: hétfőről keddre virradó éjszaka ugyanis Athén külvárosában mintegy 3500 autós rekedt az utakon. A hadsereget kellett mozgósítani a járművek utasainak kimentésére. A várost körülvevő körgyűrűt csütörtök kora reggel nyitották meg újra a forgalom előtt. Két nap hatóságilag elrendelt szünet után az üzletek is kinyitottak,

de az iskolák és a közigazgatási létesítmények továbbra is zárva tartottak.    

Az athéni körüli, 70 kilométer hosszú, fizetős körgyűrűt működtető társaság vezérigazgatója kedd este lemondott. A vállalat 2000 eurós kártérítést ígért az úton rekedt autósoknak. Micotákisz vasárnap bocsánatot kért, amiért felkészületlenül érte őket a hóhelyzet, ugyanakkor szerinte a felelősség a körgyűrű üzemeltetőjét terheli.

(MTI)

Nyitókép: A görög parlament épülete Athénban. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jorge Vicarasz

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés