Biden: Az Egyesült Államok katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba

2022. január 29. 12:36
Egyelőre semmi sem világos. Se a létszám, sem az országok.

Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt. Részleteket az amerikai elnök nem közölt, csak annyit mondott helyi idő szerint péntek este a marylandi Andrews légitámaszponton, hogy „nem túl sok” katonáról lenne szó. Egyelőre az sem világos, konkrétan mely NATO-tagállamokba küldenék az amerikai katonákat. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket abban az esetben, ha a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai válság miatt.    

Trump szerint európai problémáról van szó

Donald Trump volt amerikai elnök viszont egy pénteki interjúban arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak részt kellene-e vennie az ukrán-orosz határon kialakult feszültség rendezésében, azt felelte, hogy ez „európai probléma”. Megjegyezte, hogy meglátása szerint

Oroszország teljes kontroll alatt tartja Németországot az energiafüggőség miatt.

Hozzátette azt is, hogy szerinte Németország „fehér zászlót lengetve” megadta magát Oroszországnak az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel, amelynek terve Trump szerint "egy katasztrófa".    

Zelenszkij véleménye

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este, külföldi újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésén a többi között arról beszélt, hogy

nem kell „pánikot kelteni” Ukrajna esetleges megtámadása okán.

Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő pedig – szintén pénteken – telefonon egyeztetve azt hangsúlyozta, hogy enyhíteni kell az Ukrajna körül kialakult  feszültséget.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AP/Andrew Harnik

Összesen 234 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A választások előtt az ilyesmitől mindenképpen el kell tekintenünk.

Nocsak sok sok más múltbéli hasonlóság után ismét lesznek ideiglenesen itt tartózkodó külföldi csapatok? Milyen érdekünk fűződne ehhez?

Az USA szemét módon gerjeszti a háborús veszélyt.

Nem NATO katonák jönnének. Amerikai katonák a NATO határaihoz. Ez nem megszállás lenne? A németek évtizedek óta nem tudják, nem merik kirakni őket.
NATO katonákat valszeg kötelesek lennénk fogadni. De amerikaiakat?

Ezek a demokraták már megint nagyon háborúznának.

Mélyponton Biden, épp "kapóra" jön a nagy műbalhé.

Az amerikaiak önkéntesek jelentkezését is várják, olyanokét, akik készek reguláris keretek között háborúban is részt venni. Itt nálunk, Lipóciában nagy a nyüzsgés, a Momentum aktivistái elkezdték ennek érdekében a kampányt, már a Lehel-téri piacon is. Ukrán kitűzőket osztogatnak, s Vlaszovot éltetik.

Az idős DK-s érdeklődők felajánlották katonai ismereteiket, orosz nyelvtudásukat, orosz pártkapcsolataikat az esetleges foglyok kiszabadítása érdekében. Több , Gyurcsányhoz közel álló DK-s felajánlotta,, hogy levelet ír Putyinnak, amelyben a régi párt-és munkásmozgalmi múltra, a szovjet-magyar barátság építésében szerzett érdemekre való hivatkozással kérik az orosz elnököt, hogy a NATO keretében támadó magyar katonákat ne tekintse ellenségnek, rájuk ne lőjenek. Méltányolja a DK és MSZP előd MSZMP mély,a Szovjetunió iránt érzett megbonthatatlan, örök barátságát.

Az LMP-s aktivisták nem értettek egyet az amerikai palagáz kitermeléssel, az amerikaiak által ukrán földön felépített, GMO bázisú agrárgazdasággal, a háború környezetkárosító hatásaival. Javasolták az ukrajnai flóra-és fauna azonnali védelmét. A NATO csak természetvédőket küldjön ukrán földre.

A jobbikos aktivisták a NATO azonnali bevonulását javasolták Ukrajnába, s lelkesen támogatták, hogy a magyar kormány is küldjön oda csapatokat. Egy feltételük van, hogy csak zsidó és cigány katonákból álljon a magyar intervenciós alakulat.

Azért figyelmetlenség lenne kihagyni a tőzsdék rezonálásait. Az ukrán-orosz konfliktus kezelése okán az európai tőzsdék 390 milliárdot veszítettek a fekete hétfőn, ugye senki sem gondolja, hogy a az eszkaláció tudatos fokozása nem érinti saját régiónk gazdaságát, benne a miénket.

A háborús pszichózis szítása elbizonytalanítja a tőkét. tetszik, vagy sem, ez meghatározza gazdasági életünket. lehet uszítani az oroszok ellen, kardot csörtetni, de mi lesz, ha holnap a nagy cég bezár, s a melós mehet haza lelkesedni üres zsebbel a háborúért. Arról már nem is beszélek, hogy kiknek a gyermekei mennének ismét a frontra?

Popper Péter írta egyszer, hogy Grüner báró elsétált a bazilika mögötti játékbolt előtt, melynek kirakatában katonák, tankok, repülőgépek sorakoztak. hazament, megkérdezte a feleségét, régebben mik voltak a kirakatban? Felesége: babák, sakk, dominó, társasjátékok.

Grüner báró a vagyonát átutalta Svájcba. A mai kirakatban már élő katonák masíroznak, s lenullázhatják a mai Grüner báró, de a lakótelepi Józsi egzisztenciáját is.

Érdekes. Ha amerikai, vagy bárhonnan származó gázt vesznek, az nem függőség?

Reméljük. Nagyon nyomul az ellen.

Trump bármit mondott, a németek ellenkeztek.
Csak akkor kussoltak, amikor kiderült, hogy Obama lehallgattatja Merkelt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés