Ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az USA akadályozni fogja az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket

2022. január 27. 19:27
Az 1225 km-es vezeték építése öt évig tartott, és 11 milliárd dollárba került.

Az Egyesült Államok akadályozni fogja az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-2 földgázvezetéket, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát – jelentette ki amerikai idő szerint még szerdán este Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője. Price az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában úgy fogalmazott:

„Nagyon világos akarok lenni: ha Oroszország bármilyen módon megtámadja Ukrajnát, az Északi Áramlat-2 nem fog előremozdulni. Nem megyek bele a részletekbe. Együtt fogunk dolgozni Németországgal annak érdekében, hogy ne mozduljon előre” –  tette hozzá a szóvivő.    

A vezeték egyelőre nem kezdte meg működését

Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete a Twitteren azt írta: „az Egyesült Államok és Németország tavaly nyáron közösen kijelentette: Oroszországnak nagy árat kell fizetnie, ha fegyverként használja az energiát, vagy ha ismét megsérti Ukrajna szuverenitását”.

Haber megjegyezte, hogy korábban Olaf Scholz német kancellár és Annalena Baerbock német külügyminiszter is azt mondta: „semmi sem került le az asztalról, így az Északi Áramlat-2 sem”. Az 1225 km-es vezeték építése öt évig tartott, és 11 milliárd dollárba került. Az Északi-Áramlat-2 elkészült, de egyelőre nem kezdte meg működését, ugyanis az üzembe helyezését megelőző németországi hatósági eljárást november közepén felfüggesztették.

(MTI)

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

 

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, lényegében itt Európa fog szopni. Az meg ugye az Usa-t nem igazán érdekli. Neki az a jó, ha Európa és az oroszok is (meg persze Kína) gyengék, így könnyebben irányíthat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés