Két nyugati külpolitikai hiba, amelyek az ukrajnai válság eszkalációjához vezettek

2022. január 26. 10:07

Szalai Máté
Azonnali.hu
Putyin azt is látta, hogy a Nyugatnak már nincs nagyon kedve háborúzni.

„Magyarország és Közép-Európa biztonságára régen nem láttunk olyan mértékű közvetlen fenyegetést, mint amelyet most az ukrajnai helyzet eszkalációja jelent. Miután az orosz kormány nagymértékű csapaterősítésbe kezdett az ukrajnai határ közelében, amerikai és európai politikusok sora agresszív hozzáállással és háborús előkészületekkel vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Biden-kormány szankciókkal való fenyegetéssel, diplomáciai tárgyalásokkal, valamint az Ukrajnának nyújtott védelmi katonai segítség növelésével igyekszik kezelni a helyzetet, egyelőre látható sikerek nélkül.

Persze csábító és részben jogos is az orosz vezetést és annak hozzáállását hibáztatni a kialakult helyzetért, itt mégis többről van szó. A jelenlegi szituáció ismét jól mutatja a Nyugat két nagy stratégiai hibáját, amelyek aláássák a világpolitikai súlyunkat (különösen Európáét) és hozzájárulnak nem csak egy térségünkben zajló háború lehetőségének növekedéséhez, de a nyugati vezetésű világrend gyengüléséhez is.

Első hiba: a hatalompolitika elfelejtése

Az egyik hiba, hogy nyugati politikusok és a közvélemény is elhitte, hogy a hidegháború lezárulásával a nemzetközi politika lényegi eleme megváltozott. A demokrácia térhódításával, a globalizáció felpörgésével, illetve a világkereskedelem bővülésével

sokan abban bíztak, hogy egy állam nemzetközi pozícióját már egyáltalán nem katonai ereje határozza meg, hanem gazdasági súlya és a globális kormányzásban elfoglalt pozíciója. Ebből kifolyólag – szól az érvelés – az államoknak nem éri meg háborúzgatni, fenyegetőzni, vagy áthágni a nemzetközi jog szabályait.”

Fotó: Mikhail Tereshchenko / POOL / Sputnik via AFP

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés