Újra Közép-Európa kontójára szítják a háborús feszültséget!

2022. január 26. 12:41

Schiffer András
Facebook
Oroszországnak semmi keresnivalója Kelet-Ukrajnában, az Egyesült Államoknak sincs Ukrajnában.

„Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását és a nemzetközi jogot. Ukrajnának tiszteletben kel tartania a területén élő nemzeti kisebbségek – így a magyarok és az oroszok – emberi méltóságát, kulturális önrendelkezését. Oroszországnak semmi keresnivalója Kelet-Ukrajnában, az Egyesült Államoknak semmi keresnivalója Ukrajnában. Zoran Milanović horvát államfő a következőket mondta:

»Ukrajnának nincs helye a NATO-ban (…) Ha eszkalálódik a helyzet, Horvátország egyetlen katonával sem fog részt venni (…) Semmi közünk nincs hozzá, és nem is lesz, ezt garantálom (…) A mese a következő volt: Ukrajna nyugatra tart, nincs mit keresnie Oroszország társaságában, a vámunió Moszkvával és a többi volt szovjet tagállammal rossz, az EU pedig tejjel-mézzel folyó Kánaán. Ehhez képest nyolc évvel később Ukrajna továbbra is a világ egyik legkorruptabb országa, gazdaságilag stagnál, az EU-tól pedig nem kapott semmit«. Jó volna, ha Közép-Európa többi vezetője is ilyen világosan fogalmazna. Újra Közép-Európa kontójára szítják a háborús feszültséget!”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne csicskázz, mert az eddigi működésed azt bizonyítja, hogy te vagy csicska, vagy inkább cseléd.

Ami a Posztban írtakat illeti, most Schifferrel értek egyet a következőkkel kiegészítve.
Amikor az USA-ban gazdasági és társadalmi problémák jelentkeztek, hidegháborús politikát folytatott, majd valamelyik földrészen háborút robbantott ki. Jelenleg is ennek lehetünk a tanúi.

Oroszország a tárgyalási alapban azt várja, hogy ne terjeszkedjen a NATO tovább kelet Európában és az itt lévő katonai csapatait vonja ki, beleértve a volt szovjetunió köztársaságait is.

Ezzel én egyetértek, ahogy egyetértettem a szovjet, orosz csapatok kivonásával Magyarország területéről. Egyikre sincs szükség, mert csak élezi a helyzetet, holott Magyarországot nem fenyegeti megtámadással Oroszország. Így szükségtelen, hogy idegen csapatok állomásozzanak Magyarországon. Ettől függetlenül még lehetünk a NATO tagjai.
Felhasznált forrás: https://www.axios.com/russia-n..

Ebben azonban nincs szó arról, hogy a volt szovjetunió korábban érdekszférájába tartozó a NATO-ba felvett országok lépjenek ki.

Sok itta probléma. Ha kicsit mélyebben kezdenénk vizsgálódni, rájöhetnek, hogy az összes gyökere az I. világháborúra és a békeszerződésre vezethető vissza.Az ok ebben keresendő, és a többi az okozat.

Mesterségesen hoztak létre államokat, Magyarországot megcsonkították, de azzal nem törődtek, hogy az elcsatolt területen mi lesz a kisebbségekkel.
Az elmúlt valamivel több, mint 30 évben bizonyságot nyert, hogy hibás volt az elképzelés.
Németországot egyesítették, Jugoszláviát szétszabdalták, Csehszlovákia kettévált, Ukrajnában pedig a társadalom részekre bomlott. Megmaradt a megcsonkított Magyarország és mi lettünk a két világháború kirobbantói, a nácik, fasiszták, a holokauszt létrehozói és működtetői.
Úgy gondolom, jogos követelés lett volna a világháború utáni béketárgyalásban foglaltak felülvizsgálata és bizonyos mértékű módosítása.

Ezt tanulmányozd, ne a HVG, Portfóliót, Népszavát, 444-et.

https://www.axios.com/russia-n..

Az ukránok valószínűleg eldöntenék, de a szinte egyedülálló jó termőföldjeik, földrajzi helyzetük miatt ezt nem bízzák rájuk. Az oroszok által kezdeményezett gazdasági közösséghez való csatlakozást az amerikaiak a Victoria Nuland által 5 milliárdért levezényelt puccsal megakadályozták, pedig kulturálisan inkább oda tartoznak. Az USA támaszpontnak használná őket, mert ők úgy gondolják, hogy nekik jogaik lehetnek az orosz határ mentén, miközben ugyanott szerintük az oroszoknak nem lehetnek védelmi érdekeik.

Igen, a mi kontónkra játszanak.

Csakhogy a probléma magja éppen az, hogy Ukrajna korrupt, a gazdasága romokban és egy pillanatig sem tartotta tiszteletben az oroszok jogait, akiknek egy ponton ebből elegük lett. Az ukrán állam egy mindössze harminc évvel ezelőtt született konstrukció, amely európai összehasonlításban bukott államnak tekinthető.

Az amerikaiaknak valóban semmi keresnivalójuk nincs ott, az oroszoknak azonban sajnos van. A megoldást talán ott kellene keresni, hogy az ukrán állam tiszteletben tartja az oroszok (és ennek nyomán a többi nemzetiség) 'kulturális' önazonossághoz való jogait, s akkor el lehetne indulni a konszolidáció felé. Ennek azonban épp az ellenkezője történik.

Kialakult egy ronda fekély Európa keleti felén, amellyel valójában senki nem tud és akar kezdeni semmi értelmeset. Úgy néz ki a helyzet, hogy vagy magától meggyógyul vagy valaki megoperálja. Őszintén szólva az elsőre nem sok esélyt látok, az erőszakos operációtól pedig mentsen meg bennünket a Jóisten.

A magam részéről abban bízom, hogy amerikai közreműködéssel annyira szétrohad az ukrán állam, hogy a helyben maradó társadalom önként kéri majd az orosz 'operációt'. És reménykedem, hogy az orosz állam Putyin után is rendezett marad, nem esik szét, mint Jelcin idején. Egy hagyományos történeti probléma mai megjelenését látjuk ebben a régióban. Egyszer már megtörtént, hogy a nyugati (lengyel-litván, svéd) kísérlet nem tudta konszolidálni ezt a régiót, az orosz a maga eszközeivel viszont igen. Nem úgy tűnik, hogy a mostani nyugati (amerikai) kísérlet sikeres lesz.

Nem lehetne az oroszokat meg a kínaiakat felvenni a NATO-ba? Minden meg lenne oldva.

Minden elismerésem, hogy budapesti ukrán nagykövetségi dolgozóként ennyire lelkesen képviseled országod érdekeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés