Ukrán remények

2022. január 25. 16:02

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Zelenszkij elnök Karácsony Gergelyt megszégyenítő hévvel vetette rá magát a közösségi médiára.

„Nemrég az interneten terjedt el egy mém Oroszországban, amin Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt súgja Vlagyimir Putyin elnök fülébe, hogy az előbb telefonált Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, sírt, fenyegetőzött és könyörgött, hogy szállják már végre meg Ukrajnát. Ilyen nyilván nem történt, de a mém készítőjének üzenetével sokan egyetértenek: a kijevi vezetés saját gyengeségét igyekszik palástolni azzal, hogy folyamatosan hisztériát kelt.

A Biden-adminisztráció ebben partner, a retorika szintjén legalábbis mindenképpen. A nyilatkozatok pedig olyan kemények, hogy már Az elnök különgépe című filmbe képzeljük magunkat, ahol az elnök személyesen veszi fel a küzdelmet a terroristákkal. Joe Biden azonban nyilvánvalóan nem Harrison Ford, kommunikációs szempontból pedig időzített bomba, így egy múlt heti nyilatkozatából végre képet kaphattunk arról, mi is van az akciófilm kulisszái mögött.

Egy sajtótájékoztatón ugyanis csak kikotyogta, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását. Az oroszoknak adott lehetséges NATO-reakcióról szólva azt mondta, ha az orosz csapatok átlépik Ukrajna határát, azt inváziónak fogják tekinteni, és Moszkvát el fogják érte számoltatni, például gazdasági következményekre számíthat. Ha azonban egy „kisebb betörésről” van szó csupán, az Egyesült Államok és szövetségesei között nézeteltérések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, mit lépjenek.

Mondanunk sem kell, Zelenszkij elnök Karácsony Gergelyt megszégyenítő hévvel vetette rá magát a közösségi médiára, hogy közölje, olyan nincs, hogy »kisebb betörés«. Washingtonban élénk magyarázkodásba kezdtek, de az ukrán elnök ettől aligha jött ki a pánikból, amibe beleesett. Zelenszkijnek meg is van az oka az aggodalomra, ugyanis ő tulajdonképpen egy olyan játszmát játszik, aminek nem lehet nyertese. Az egymást érő háttértárgyalásokon pedig nyilvánvalóan már rájött, hogy nyugati és balti szövetségeseinek egy részétől kap ugyan fegyvert Ukrajna, de nem szabad túlzott reményeket fűznie az amerikai és uniós segítséghez.”

Fotó: Sergey Averin / Sputnik / Sputnik via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés