Az emberek többsége támogatja az élelmiszerárstopot

2022. január 25. 9:21
A Társadalomkutató felmérése szerint a tehetősek és a nehezebb körülmények között élők között is többségben vannak azok, akik elégedettek az intézkedéssel.

Tízből hatan (57 százalék) elégedettek a kormány élelmiszerárakat maximáló intézkedéseivel – derül ki a Társadalomkutató felméréséből. Az intézet vagyoni helyzet alapján is vizsgálta a közvélekedést, amelyből kiderült, hogy a tehetősek és a nehezebb körülmények között élők között is többségben vannak azok, akik elégedettek az intézkedéssel.

Lényeges különbség a Fidesz- és a baloldali szavazók között

A Társadalomkutató friss kutatása szerint tíz magyarból hat (57 százalék) szerint „inkább jó ötlet”, hogy hat alapvető élelmiszer árát államilag maximálták, és mindössze minden harmadik (35 százalék) szerint inkább rossz ötlet. A kutatás lényeges különbséget mutat a Fidesz- és a baloldali szavazók között.

A Fidesz-szavazók esetében tízből nyolcan (79 százalék) vélekednek az intézkedésről pozitívan és mindössze 16 százalékuk negatívan. A baloldali szavazók közel egynegyede (25 százalék) elégedett, míg 64 százalékuk szerint „inkább rossz ötlet”, ám látható, hogy az intézkedésről való vélekedést nagyban torzíthatja a politikai irányultság,

a baloldali szavazók pedig nagyobb arányban megosztottak a kérdésben.

A jelentős anyagi gondokkal küzdők kétharmada elégedett az árrögzítéssel

Az élelmiszerárstop hatékonyságát illetően sokatmondó, hogy vagyoni helyzettől függetlenül népszerű intézkedésről van szó. A megkérdezettek azon körében, akik „gondok nélkül élnek”, 53 százalék elégedett, s 39 százalék ellenzi a döntést. Azon magyarok körében, akik „beosztással jól kijönnek”, tízből hatan (57 százalék) pozitívan fogadták a kormány intézkedését, és csak egyharmaduk (34 százalék) negatívan.

Azok körében, akik „éppen kijönnek jövedelmükből”, tízből hatan (58 százalék) inkább jó ötletnek vélik a döntést, míg harmaduk (33 százalék) tartja rossz ötletnek. A jelentős anyagi gondokkal küzdők kétharmada (63 százalék) elégedett a hatósági árrögzítéssel és mindössze 30 százalékuk nem tartja jó ötletnek. Bármilyen vagyoni helyzetet is vizsgálunk tehát, mindenhol abszolút többségben vannak azok, akik támogatják az államilag maximált alapvető élelmiszerárakat.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés