Szijjártó: 2400 megawattnyi új nukleáris kapacitás jön létre Pakson

2022. január 25. 17:26
A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy villamosenergia-ellátás terén önellátóak legyünk ennek az évtizednek a végére – állítja Szijjártó Péter.

Miközben Európában egyre komolyabb kihívást jelent az energiaellátás biztonsága, mi, itt Magyaroszágon nem szembesülünk napi problémákkal, hanem nyugodtan tudunk dolgozni a hosszútávú terveken – írta ki Facebook-oldalára Szijjártó Péter külügyminiszter. 

A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy villamosenergia-ellátás terén önellátóak legyünk ennek az évtizednek a végére.

Az ehhez szükséges feszített tempójú munkálatok menetrendjéről szólnak a tárgyalások ma és holnap”.

– írta a külügyminiszter, aki ma telefonon egyeztetett Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, holnap pedig Alekszander Lokshinnal a Roszatom vezérigazgató-helyettesével, az Atomstroyexport elnökével fog tárgyalni.

A miniszter szerint még számos engedély beadására van szükség ahhoz, hogy a beruházás májustól a létesítési fázisba lépjen, ezek az engedélykérelmek készülnek annak érdekében, hogy a legszigorúbb biztonsági követelmények figyelembevételével épülhessen meg újabb 2400 megawattnyi nukleáris kapacitás Magyarországon.

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel ehhez egyáltalán nem értek, de mint energetikai téma érdekes lehet az EU Bizottság egyik, az energiaforrásokkal kapcsolatos tervezet. Pontosabban a mai földgáz, biogázzal való kiváltására vonatkozó elképzelések.

A Bizottság tervezete átmeneti energiaforrásként kezeli a földgázt, mindaddig, amíg teljes egészében nem válik helyettesíthetővé a biogázzal.

Első lépcsőben azt szeretnék, ha az unió mai, művelésre alkalmas földterületeinek húsz százalékát - ez Franciaország területének felel meg - intenzív kukorica termesztésre állítanák át, s mint elsődleges biogáz forrásnak, a kukoricának megháromszoroznák a termelését.

Második lépcsőben 2036-ra az uniós szántóföldek nyolcvan százalékát tartanák célszerűnek átállítani biogáz alapanyag termesztésre. Ezen már több agrárország - franciák, olaszok - felhorgadtak. S adódik a kérdés, mit fognak enni az emberek, honnan szerzik be az uniós tagállamok a kieső földek okán előálló élelmiszer szükségleteiket?

Tippem persze van, Brüsszelben előre gondolkodnak.....a világ legjobb fekete földjein Ukrajnában már folyik a GMO termékek előállítása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés