Nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zayt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

2022. január 24. 18:09
„A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” – közölte a szervezet.

Újabb szervezet kritizálta Márki-Zay Péter vasárnapi kijelentéseit, a baloldali miniszterelnök-jelöltje Facebook-bejelentkezésében fogyatékos újságírókról beszélt.

Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindnyájuk számára sértő kifejezések – hangsúlyozták a közleményben. Hozzátették, hogy a „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. 

„Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek.

A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni"

– emelték ki, leszögezve: a sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben!  A közleményben felszólítottak minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindig tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.

Márki-Zay kérjen bocsánatot

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Márki-Zay kijelentéseit elítélte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, valamint Magyar Paralimpiai Bizottság is. Ezekről ide és ide kattintva olvashat.

(MTI)

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila 

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Árulók!
Fideszes ügynökök!
Ostobák!

Egyébként tényleg annyira durva dolgokat mond újra és újra és újra, hogy ilyenkor tényleg bennem is felmerül ez... nyilván vicc, de hogy egyáltalán felmerülhet bennünk ilyen...

Aha.

Most képzeljük el, hogy tegnap este Orbán Viktor nevezte volna FOGYATÉKOSOKNAK az ellenzéki újságírókat... el tudjuk képzelni? Túlfújt sztori, na persze.

drom196

Melyik magyar "A" osztályú politikus lakik Hszi Csin-ping elnök valagában?
A nevét írd le válaszul!
Kösz

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés