Érdekvédők: a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó

2022. január 24. 11:42

Közleményben reagált Márki-Zay Péter szavaira az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ).

2022. január 24. 11:42
null

„Évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő,

jelesül egy miniszterelnök-jelölt, aki több százezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja”

– szól a szövetség közleménye, melyet Facebook-oldalukon tettek közzé. 

Mint írják, „Magyarországon fogyatékossággal élő ember tízezrei évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek”. Álláspontjuk szerint Márki-Zay „átgondolatlan nyilatkozatai” a mindennapi életben súlyos következményekkel járnak, „amelyeket a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik a maguk nehezen hallható hangjával kevéssé tudnak ellensúlyozni”.

Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni.

„Fogyatékos újságírók”

Hozzászólásban az ÉFOÉSZ egyértelművé tette, hogy Márki-Zay Péter vasárnapi megjegyzésére utalnak közleményükkel. Ebben a baloldal miniszterelnök-jelöltje többek között fogyatékos újságírókról beszélt. Az egyesült baloldal miniszterelnök-jelöltje a következőképp fogalmazott:

„Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták – és a fogyatékos az nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek –, tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük, nem azt mondom, hogy tökéletes, de nem a szellemi képességükkel van baj, hanem a végtelen aljasság és gonoszság jellemzi ezt a tolvaj társaságot.”

Az ÉFOÉSZ Központ közleményét alább olvashatja el:

Fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök kommentelőkről beszélt Márki-Zay Péter a vasárnapi bejelentkezésében

Márki-Zay továbbá egymillió forintot ad annak, aki bizonyítja, hogy ő Indiába küldte volna az embereket szemorvoshoz. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Facebook 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. január 25. 19:05
Ez egy nagyon beteg alak!
Kopaszpapa
2022. január 24. 15:15
Tisztelettel! Nézem ezt a palit, hallgatom a hülyeségeit, és korábbi hsjóágyús hasonlatomat inkább egy elszabadult kankutyára cserélném, ami vagy meghág, vagy megharap, vagy elás minden útjába akadt dolgot, és minimum térd magasságig össze is hugyozza! Bírjuk már ki, tombol meg max két és fél, három hónapig, aztán csak eltűnik végre a politikai kalandorok hosszú nyomdokain haladva, mint tette anno Drotár Adrienn, észügyben kb hasonszőrű, de legalább dekoratív kollégája is...
Dezsőke
2022. január 24. 13:54
összecsaptak a fejed felett a hullámok...
Armageddon
2022. január 24. 13:50
Rókai kálmán figyelsz? "A bíróság külön kiemelte, hogy Rákay „maga is tisztában lehet azzal, hogy a tágabb értelemben vett közösséget, a közt érintő, a közvéleményt érdeklő ügyekben megjelenő cikkek, hozzászólások nem minden esetben kíméletesek”, valamint hozzátették, hogy Rákay maga is volt, hogy elragadtatta magát, mint például akkor, amikor „kisegítő iskolás hülyegyereknek” nevezett közéleti szereplőket." A kisegítő iskolás az "feldegradáló" morzsik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!