A politikai korrektség kereszttüzében George Orwell regénye

2022. január 24. 16:30
George Orwell 1984 című regénye „sértő” és „nyugtalanító” lehet egyes diákok számára – áll a Northhamptoni Egyertem kurzusismertetőjében.

Cenzúrázzák George Orwell 1984 című ikonikus regényét, amelyet 1949-ben éppen a cenzúra borzalmairól és a tekintélyelvűség veszélyéről írt. Az Angliában található Northamptoni Egyetem figyelmeztetést adott ki a könyvre. Azt állítják, hogy a könyv„felkavaró jeleneteket" tartalmaz, és egyes hallgatók pedig „sértőnek és nyugtalanítónak” találhatják a művet.

A Daily Mail derítette ki, hogy az 1984 egyike azoknak a könyvnek, amelyet úgynevezett „trigger warninggal” figyelmeztetéssel láttak el az egyetem azon diákjai számára, akik az “Identitás kialakítása” elnevezésű kurzust tanulják.

„Ez a kurzus figyelmeztetéssel jár a hallgatóknak, hogy »kihívást jelentő kérdésekkel« foglalkozik, amelyek az erőszakkal, a nemekkel, a szexualitással, az osztállyal, a faji hovatartozással, a visszaélésekkel, a szexuális visszaélésekkel, a politikai eszmékkel és a sértő nyelvezettel kapcsolatosak” – írja a Mail.

Northampton csak 2005-ben vált teljes értékű egyetemmé, és az Egyesült Királyság 121 egyeteme között az utolsók között, a 101. helyen áll.

„Van némi irónia abban, hogy a diákokat figyelmeztetni kell, mielőtt elolvassák az 1984-et. Egyetemi kampuszaink gyorsan válnak disztópikus Nagy Testvér-zónákká, ahol a újbeszélt gyakorolják, hogy csökkentsék a nézetek skáláját, és töröljék azokat az előadókat, akik nem felelnek meg ennek. Túl sokan közülünk – és ez sehol sem nyilvánul meg jobban, mint az egyetemeken, ahol szabadon lemondtak a jogainkról, hogy ehelyett alkalmazkodjanak egy homogenizált társadalomhoz, amelyet egy liberális elit irányít, amely »megvéd« minket az olyan eszméktől, amelyek szerintük túl szélsőségesek” – nyilatkozta Andrew Bridgen konzervatív képviselő a lapnak. 

Fotó: Virgin - Umbrella-Rosenblum Film / Collection ChristopheL via AFP

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


@drom196

Melyik magyar "A" osztályú politikus lakik Hszi Csin-ping elnök valagában?
A nevét írd le válaszul!
Kösz!


@drom196

Melyik magyar "A" osztályú politikus lakik Hszi Csin-ping elnök valagában?
A nevét írd le válaszul!
Kösz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában