Hajóroncsot vetett a partra a vihar Dél-Afrikában

2022. január 21. 16:14
Elvileg 45 éve süllyedt el.

A tengerfenékről a partra sodortak az erős hullámok csütörtökön egy 45 éve elsüllyedt nevezetes hajóroncsot Fokváros partjainál a Dél-afrikai Köztársaságban.

Az Antipolis nevű görög olajszállító tartályhajó 1977-ben süllyedt el, ugyancsak viharos időben, amikor Görögországból Tajvanra vontatták, hogy ott elbontsák. A tanker Oudekraal településnél, a parthoz közel akadt fenn egy zátonyon. A környék egyik leghíresebbjének számító roncs tiszta időben a felszínről is látható volt,

és a búvárok kedvenc célpontja lett.    

Az elrozsdásodott roncsot a heves vihar okozta erős hullámok kapták fel csütörtökön a tengerfenékről, és vetették ki a sziklás partra. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne másszanak fel a 25 méter hosszú és négy méter magas hajóroncsra, mert instabil a helyzete, és éles vagy rozsdás alkatrészei is sérüléseket okozhatnak.    

A roncsot valószínűleg a helyén hagyják, legalábbis egyelőre, mert eltávolítása bonyolult és költséges művelet lenne. „Amúgy sem fenyegeti az infrastruktúrát, és csak egy újabb lesz a fokvárosi partvidéket tarkító roncsok sorában” – közölték fokvárosi illetékesek. Annak idején a vihar miatt elsüllyedt és kettétört egy másik bontásra váró olajtanker is, az Antipolisszal együtt vontatott Romelia, amely azonban nem látható a partról. „Mi nem lettünk volna képesek partra vontatni a roncsot, ám hihetetlen erejével a tenger egy pillanat alatt felkapta és a partra dobta” – mondta Gregg Oelofse, a fokvárosi önkormányzat tengerpartért felelős vezetője, aki szerint a hajóroncs a parton hagyva „jó emlékeztetője lesz az óceán rendkívüli hatalmának”.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagy a vízfej. Ahogy körülnézek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában