„Haverok” és „sportállások” – így működhet a haveri kapitalizmus az ellenzék vezette településeken

2022. január 21. 11:54
„Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom” – fogalmazott Pikó András 2019 novemberében. Másfél hónappal a cikk megjelenése után számos tanácsadó jelent meg a Polgármesteri Hivatalban – fogalmaz cikksorozatának első írásában az Adatradar.

»Józsefvárosban nem lesznek haveri állások« – ezt ígérte megválasztása után a kerület új, baloldali polgármestere, Pikó András” – emlékeztet az Adatradar.hu, amely cikksorozatban kívánja bemutatni, hogy működik a haveri kapitalizmus az ellenzék vezette településeken.

Másfél hónapos ígéret Pikótól

Az első rész Pikó András kerületével foglalkozik. „Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom. Ebből már voltak konfliktusok” – idézik Pikó 2019 novemberi szavait. Ehhez képest másfél hónappal a cikk megjelenése után számos tanácsadó jelent meg a Polgármesteri Hivatalban. Többségükben pedig az a közös, hogy szorosabban vagy lazábban,

de egyértelműen kötődnek a VIII. kerületet kormányzó baloldali pártokhoz.

A legismertebb közölük talán Atkári János., akivel 2020. január 1-vel kötöttek szerződést. „A KISZ után az SZDSZ-ben nagy karriert befutó expolitikus feladata az önkormányzat gazdálkodásával és a vezetői stratégiaalkotással kapcsolatos tanácsadás volt, amiért az első évben nagyjából 7,5 millió forintot kapott. Tavaly január-februárra további 3 millió forint, márciustól pedig a nyár folyamán történt távozásáig havi bruttó 500 ezer forint volt a megbízási díja. Ebből arra következtethetünk, hogy alkalmazása 11-12 millió forintjába kerülhetett összesen az adófizetőknek. De az önkormányzat sajtóreferense szerint megérte, mert »tapasztalatai nélkülözhetetlenek voltak« a kerület vezetése számára” – írják.

Demszkytől Karácsonyig

A cikkben felidézik Atkári korai tevékenységét is. Eszerint 1989-ig MSZMP-tag volt, majd a rendszerváltozás előestéjén Soros-ösztöndíjasként járt a New York-i Columbia egyetemen, egyébként a ’70-es-’80-as években gazdasági újságíró, szerkesztő volt. Aktívan 1991-től politizál újra, akkor már a liberális párt, az SZDSZ színeiben. Egy rövid ideig Demszky Gábor főpolgármester sajtófőnöke, majd ’94-ig kabinetfőnöke. A következő tíz évben gazdasági-, 2005-2006-ban pedig általános főpolgármester-helyettes.

Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta, hogy Budapest immár 100 milliárd forintos adósságállományal rendelkezik, pénzügyi tartaléka viszont várhatóan 20 milliárd forintra olvad 2004-ben” – írta az Index Atkári karrierjének vége felé az Adatradar cikke szerint.  

Persze akkor is a pénzeket elvonó államot hibáztatták, mint azt Karácsony teszi az elmúlt két évben

– teszik hozzá. „Ennek (vagy akár Józsefváros anyagi helyzetének) tükrében érdekes, hogy a volt SZDSZ-es politikus Pro Urbe-díjat kapott Karácsony Gergelytől 2020-ban” – jegyzi meg az Adatradar.hu.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lopós cigány -OV - alatt magyaroknak annyi sok a pénzük, mint még soha.
Ettől lopós a lopós cigány, az elmebetegeknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés