Biden: Putyin be fog vonulni Ukrajnába

2022. január 20. 9:43
Az amerikai elnök kijelentette, ha az oroszok lerohanják Ukrajnát, megfizetnek érte.

Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott szerdai sajtótájékoztatóján Joe Biden, aki többek között arról beszélt, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába. Hangsúlyozta, hogy egy esetleges támadás Ukrajna ellen a kilátásba helyezett amerikai szankciók miatt „sokba kerülne Oroszországnak és gazdaságának”.

„Ha lerohanják Ukrajnát, megfizetnek érte, nem használhatják majd a bankokat, nem végezhetnek majd tranzakciókat dollárban” – fogalmazott, megemlítve azt is, hogy Oroszországnak „kemény humánveszteségei” lesznek egy esetleges háborúban.

Oroszországot felelősségre fogják vonni, ha bevonul

„Úgy vélem, be fog vonulni. Tennie kell valamit” – fejtegette Biden az orosz elnökre utalva, de szerinte Putyin nem akar széleskörű háborút. Úgy vélte, az orosz elnök teszteli majd a nyugati vezetőket. Mindemellett utalt arra, hogy a Nyugat válasza nagyban függene Moszkva cselekedeteinek tényleges mértékétől és attól, hogy az Egyesült államok és szövetségesei mennyire lesznek egységesek a választ illetően.

„Oroszországot felelősségre fogják vonni, ha bevonul. Keserves árat fizet majd ezért” – hangoztatta Biden. Mindazonáltal hozzátette, hogy nem zárkózna el egy csúcstalálkozótól Putyinnal. Arra a Moszkva által megfogalmazott követelésre, hogy Ukrajna ne lehessen NATO-tag, Biden megjegyezte:

kevéssé valószínű, hogy Kijev a közeljövőben az észak-atlanti szövetség tagja lesz,

még akkor is, ha a NATO elvileg nem zárja be a kapuit előtte. Moszkva azon követelésére pedig, hogy a nyugati szövetségesek ne telepítsenek stratégiai fegyverzetet ukrán földre, Biden azt mondta: találhatnak megoldást a kölcsönösség alapján.  

Biden népszerűsége jelentősen megcsappant, legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak alig 42 százaléka elégedett a munkájával, és hasonlóan alacsony a támogatottsága Kamala Harris alelnöknek is. A 79 éves elnök a beszédben közölte azt is: ha 2024-ben valóban ismét indul az elnökjelöltségért, akkor ismét Harris lesz az alelnökjelöltje.

(MTI) 

Címlapkép: MTI/AP/Andrew Harnik

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés