A héten eltávolítják New Yorkból Theodore Roosevelt elnök szobrát

2022. január 20. 13:12
Azt mondják, rasszista.

Megkezdték Theodore Roosevelt egykori amerikai elnök a New York-i Természettudományi Múzeum előtt álló szobrának eltávolítását, arra hivatkozva, hogy az emlékmű „a rasszizmus és a gyarmatosítás szimbóluma” – jelentette a The New York Times című napilap.

Az 1940-ben leleplezett szobrot, amely az Egyesült Államok 26. elnökét lovon ülve, egyik oldalán őslakos indiánnal, másikon fekete rabszolgával ábrázolja, a tervek szerint a héten teljesen eltüntetik a helyéről. A bontási költségek a bizottság szóvivője szerint összesen mintegy kétmillió dollárra rúgnak. 

A bizottság tavaly júniusban egyhangúlag döntött a szobor eltávolításáról, novemberben pedig bejelentették, hogy a szobrot az észak-dakotai Medorába helyezik át, ahol a nemrég átadott, Rooseveltről elnevezett könyvtár épülete előtt állítják össze újra. A döntést évtizedek óta húzódó vita előzi meg: aktivisták a hetvenes évek óta támadják az emlékművet, amelyet többször vörös festékkel is leöntöttek. A szobor eltávolítását 2020-ban kezdeményezte a múzeum, amelynek igazgatója, Ellen V. Futter, a lapnak adott interjújában kifejtette, hogy egyetért az eltávolítással. A múzeumi könyvtár vezetősége egyenesen „problematikus kompozíciónak” nevezte az emlékművet.

A városban nem ez az első ilyen döntés: novemberben az Egyesült Államok harmadik elnöke, Thomas Jefferson szobrát távolították el a New York-i városházából, arra hivatkozva, hogy a valahai elnök rabszolgatartó volt. Jefferson élettársa egyébként az egyik rabszolgája, Sally Hemings volt, aki hat gyermeket is szült Jeffersontól.

Az Egyesült Államokban az elmúlt két évben egymás után távolították el politikusok, katonai vezetők, vagy más, valahai ismert közéleti személyiségek szobrait, mert rasszistáknak ítélték őket. Tavaly októberben például Virginia állam fővárosában, Richmondban távolították el Robert E. Lee tábornok, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnoka óriás lovasszobrát, amelynek végleges lebontását Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója rendelte el. Sokan sértőnek tartották a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának emléket állító szobrot és annak elhelyezését a richmondi Emlékmű Sugárúton, annak ellenére, hogy Robert E. Lee tábornok maga nem támogatta a rabszolgatartás intézményét. Mások viszont úgy vélték, hogy a szobor eltávolítása a történelem eltörlésével lenne egyenlő.

(MTI, fotó: Yuki IWAMURA / AFP)

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel ott van a Széchenyi által alapított Tudományos Akadémia, ezért lett Széchenyi tér.

"A múltat végképp eltörölni,
Rabszolga-had, indulj velünk!"

https://hu.wikipedia.org/wiki/..(dal)

Jó kérdés, utánanéztem. Medora, ND a halál faszán északon inkább tekinthető skanzennek, mint városnak: lakossága 112 fő (95% fehér), a szomszédos, szintén Rooseveltről elnevezett nemzeti park turistaközpontja. A park azért kapta Rooseveltről nevét, mert az elnök egy bölényvadászat során beleszeretett a környékbe, ahol saját pénzén két "dácsát" (cabint) és ranch-et is építtetett magának ahová később szívesen vonult vissza. Vagyis a feketék által amúgy sem gyakran látogatott Medorában egy Roosevelt szobor ellen tiltakozni kb. olyan lenne, mintha a Szoborparkban tiltakoznál a Kun Béla szobor ellen. :)

Ez érdekes gellert ad az "Éjszaka a Múzeumban" filmsorozatnak, amelyben a múzeum előtt álló, életre kelt Roosevelt szobor (Robin Williams) játssza az egyik fő szerepet. Kíváncsi vagyok, kivágják-e belőle?

Ezek a munkálatok is beleszámítanak a GDP-be. Így kell pörgetni a gazdaságot.

Horn Pufajkás Gyula szobrát mikor fogják eltávolítani bárhonnan is?

Van bizony, nem is akár hol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés