Ausztriában kötelező lesz az oltás februártól

2022. január 20. 21:28
Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön elsöprő többséggel megszavazta a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését februártól a 18 évesnél idősebbek számára.

A szabályozás kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a Covid-19-betegségből felgyógyult személyek.    

A jogszabályt még a felsőháznak (Länderkammer) is jóvá kell hagynia, de ez már csak formalitásnak számít.    

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter a parlamenti vitában a szolidaritás és a társadalmi összetartás intézkedéseként vette védelmébe az oltási kötelezettséget. „Minél többen kapnak védőoltást, annál kevesebben halnak meg a járványban" – hangsúlyozta. Az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Pamela Rendi-Wagner is kiállt a kormányzati intézkedés mellett. „Az oltás életeket ment, a saját és mások életét" – húzta alá.    

Az oltási kötelezettséget egyedül a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem támogatta.

„Ezen kényszer bevezetése hatalmas merénylet az emberek szabadsága ellen Ausztriában, egy terrortámadás a lakosság emberi méltósága ellen" – hangoztatta Herbert Kickl, az FPÖ elnöke. A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik kikényszeríthetővé. A büntetési keret 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed.

(MTI)

Fotó: ROLAND SCHLAGER / APA / AFP

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek.

Másrészt azért vannak ismerőseim, akiknek súlyos pszichés tüneteket okoz az oltás. Számukra kötelezővé tenni, az tényleg elég zsarnoki ötlet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés