A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

2022. január 19. 11:34

Egyike vagyunk annak az öt európai uniós tagállamnak, ahol törvénybe iktatták, hogy 2050-re nulla nettó szén-dioxid kibocsátást érnek el.

2022. január 19. 11:34
null

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MVM Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az együttműködés keretében közös kutatási programokat is indítanak – közölte az egyetem kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a partnerek a klímasemleges gazdaság feltételeit, valamint a villamosenergia-szektort érintő innovatív műszaki, üzleti, illetve szabályozási megoldásokat vizsgálják a BME Zéró Karbon Központjának részvételével. A BME nyolc karán elérhető 25 alap- és 38 mesterképzési szak szinte mindegyike érinti az energetika és az energiagazdálkodás területeit, egyebek mellett építőipari, informatikai, vegyipari, villamoshálózati vagy gazdasági szempontból.    

Környezeti és gazdasági szempontok együttes érvényesítése

A Műegyetem kutatói a fenntartható épületek jellemzői mellett az elektromos járművek hajtórendszereinek fejlesztési lehetőségeit és a mesterséges intelligencia energiagazdálkodásban betöltött szerepét is kutatják. Ezt a már most is sokrétű kapcsolódást erősíti az MVM-el kötött megállapodás – közölték. A közleményben emlékeztettek arra, hogy Magyarország egyike annak az öt európai uniós tagállamnak – Franciaország, Dánia, Németország és Svédország mellett –, ahol nemzeti szinten is törvénybe iktatták, hogy 2050-re nulla nettó szén-dioxid kibocsátást érnek el, azaz karbonsemlegesek lesznek. A most induló négyéves kutatási programot vezető Zéró Karbon Központ arra a felismerésre építve jött létre a Műegyetemen, hogy a karbonsemlegességhez vezető zöld átmenet során olyan üzleti és

technológiai újítások kapják majd a főszerepet,

amelyek nemcsak kutatási és innovációs lehetőségeket kínálnak, de a hazai háttéripar megerősítésével a gazdaságfejlesztés fontos eszközeivé is válhatnak.    

A környezeti és gazdasági szempontok együttes érvényesítéséhez a műszaki és a társadalomtudományok szoros együttműködésére van szükség, ennek megfelelő hátteret ad a Műegyetem, ahol mindkét területet oktatják, kutatják. Az induló kutatások az energiaközösségek, az elosztói rugalmassági piac, az energiatárolás, az intelligens elosztóhálózati fejlesztések, valamint a kiberbiztonság egymással szorosan összefüggő témaköreit ölelik fel. A kutatások megvalósításában alapvető jelentőségű a BME-MVM együttműködési megállapodás – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2022. január 21. 14:08
A "jövöbiztos energiaellátás" alapját én azon mérném, hogy mennyire független ez a külföldi energiahordozóktól. Ha már az EU zöld színre festi (és pénzt ad rá !) nem kellene végre komolyan foglalkozni a meleg-felhozatalról ebben a csodálatos alföldi tájon ? Ezt biza már a németek is elkezdték közel 100 éve, amikor itt olajat kerestek. Termálfürdök után most erömüvek ?
erdei nyezega
2022. január 20. 19:20
emeljétek az egekbe a kőolaj árát és átállunk a vízre!...olcsóbb!
hátakkor
2022. január 19. 12:17
És ezt itt hogy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik