Kazah tüntetések – A kazah külügyminiszter ígéretet tett a zavargások átfogó kivizsgálására

2022. január 19. 19:02
Muhtar Tileuberdi a tüntetések felelőseiről beszélve ázsiai nyelveken beszélő terroristákról és radikális iszlamistákról tett említést.

Muhtar Tileuberdi kazah külügyminiszter szerdán Bécsben tett látogatása alkalmával ígéretet tett a hazájában kitört zavargások átfogó kivizsgálására. Osztrák hivatali partnerével, Alexander Schallenberggel tartott találkozóján Tileuberdi arról beszélt, hogy időközben sikerült helyreállítani a rendet. Az osztrák tárcavezető korábban átlátható vizsgálatot és az emberi jogok tiszteletben tartását követelte a történtek kapcsán. 

Schallenberg kiemelte, hogy a nemzetközi közösség, a befektetők és a helyi lakosság számára a béke és a stabilitás, valamint a jogállamiság megtartása alapvető követelmény. Mint mondta, Ausztria legfontosabb közép-ázsiai gazdasági partnere Kazahsztán. Hozzátette, hogy megdöbbentőek voltak a zavargásokról készült felvételek. 

Tileuberdi mindazonáltal

védelmébe vette Kaszim-Zsomart Tokajev elnök lőparancsát, amely a külügyi tárcavezető szerint a fegyveres lázongók, nem pedig a békés tüntetők ellen irányult.

Tileuberdi, aki egyben a kormányfőhelyettesi tisztséget is ellátja, a fegyveresekkel összefüggésben ázsiai nyelveken beszélő terroristákról és radikális iszlamistákról tett említést.  

Schallenberg mindemellett üdvözölte, hogy kivonták az országból a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartó erőit. A közép-ázsiai országban a januári zavargásokban legkevesebb 225 ember vesztette életét. Az üzemanyagárak emelkedése nyomán kirobbant erőszakos cselekmények miatt az államfő arra kényszerült, hogy az Oroszország vezette, hat volt szovjetköztársaságból álló katonai blokkhoz forduljon segítségért.

Tileuberdi szerint a rendvédelmi hatóságok hétezer embert állítottak elő a tömeges rendbontásokkal kapcsolatban, közülük még mintegy kétezren vannak őrizetben. Kazahsztán Ausztria legfontosabb olajszállítója. 2020-as adatok szerint az osztrák nyersolajimport 36,6 százaléka származott az ásványkincsekben gazdag országból.

(MTI/APA)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd épít nekik lölő 5,3 milliárdért zászlórudat meg 40 milliárd/km utat, aztán sírva könyörögnek a régi vezérükért!

"@nick89
HAZUDSZ.
5.3 milliárd a Citadella felújítása, nem a "zászlórúd". Te marha."

Zászlórúdról beszélek 5,3 milliárdért, nem a Citadelláról. És 40 milliárdos útépítésről, ami világrekord ár.

Birka.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés