Die Presse: Bajban Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa

2022. január 19. 10:39
A német lap szerint a legújabb aggodalomra okot adó jelenség Várhelyi azon törekvése, hogy most egy lengyel bizalmasát, Andrzej Sadost próbálja az egyik legbefolyásosabb uniós tisztségbe emelni.

A Die Presse által közölt véleménycikk szerzője szerint Orbán hűséges politikusa, Várhelyi Olivér hónapok óta küzd azzal a váddal, hogy pártpolitikai okokból tekintélyelvű politikusokat támogat a Nyugat-Balkánon. Ezenfelül a legújabb aggodalomra okot adó jelenség Várhelyi azon törekvése, hogy most egy lengyel bizalmasát, Andrzej Sadost próbálja az egyik legbefolyásosabb uniós tisztségbe emelni. Sados a nacionalista populista lengyel kormánypárt, a PiS híve. Az a lehetőség, mely szerint az EU bővítési politikájának két legfontosabb emberét az a két kormány adja, amelyek ellen a 7. cikk szerinti jogállamisági eljárás folyik, sokakat aggaszt, és nem csak a Bizottságban. A hangulat ott már Várhelyi hivatalba lépése óta rossz – jegyezte meg a szerző. A hat igazgatói posztból négyet jelenleg csak ideiglenesen töltenek be, mert – mint a Die Presse megtudta – alig van olyan köztisztviselő, akit érdekel a bővítési politika, és aki Várhelyivel akarna együtt dolgozni.

A szerző kitért arra is, hogy mennyire közel áll egymáshoz Orbán Viktor és az észak-macedóniai konzervatív ellenzéki párt, a VMRO, amelyet az is alátámaszt, hogy a korrupció miatt jogerősen elítélt Nikola Gruevszki egykori miniszterelnök politikai menedékjogot kapott Budapesten. Ez egy arculcsapás minden olyan uniós erőfeszítésnek, amely a jogállamiság megerősítésére irányul a Nyugat-Balkánon – azonban Várhelyi eddig egy szót sem szólt a Gruevszki-ügy kapcsán – tette hozzá a szerző.

(Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra)

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval, lehet EU-biztosként sem Soros-fenékkezelőként működni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés