Öt banánhéj, amin Orbán Viktor elcsúszhat

2022. január 14. 11:56

Vona Gábor
Index
Nem lennék meglepve, ha az utolsó szakaszára a kampány apokaliptikus pornóvá korcsosulna.

„Néhány nappal az előválasztás után, az akkori események fényében írt cikkemben már felsoroltam öt olyan szempontot, amitől fájhatott (volna) Orbán Viktor feje. Ezek többsége akkor még az ellenzékkel kapcsolatos pozitív változásról szólt (a tematizációs verseny megnyerése, M.-Z.P. újdonsága és lendülete, az ellenzéki tábor elszántsága), de azóta eltelt két és fél hónap, és a dolgok nagyot változtak. A győztes miniszterelnök-jelölt megtalálása után az ellenzéki kampány megmagyarázhatatlan és felfoghatatlan módon leült, és azóta sem talál magára. Talán van némi túlzás a hasonlatban, de olyan, mintha az összefogás egy szép ütéskombináció végén földre vinné az addig magabiztos bajnokot, a NER-t, arra rá is kell számolni, és amikor a csarnokban már mindenki önkívületi állapotban, állva várja, hogy folytatódjon a kiütésig tartó menetelés, akkor az edző bedobja a törölközőt, és kivonulnak a ringből. A nézőtéren egy ideig mindenki bizakodik, azt hiszi, ez csak a show része, biztos valami nagy dobás készül, és nemsokára jön a diadalmas visszatérés, de amikor már sokára nem jön, itt-ott füttyszót is hallani. A nemrég még tomboló közönség csalódott moraja csak fokozódik, mire végül visszatér az összefogás, bemegy a ringbe, és ott a NER és a saját szurkolói teljes megdöbbenésére elkezdi önmagát püfölni. 

Hogy mi történik pontosan, mi húzódik a háttérben, arra éppen az előző írásomban próbáltam választ találni, ma arra teszek kísérletet, hogy megvizsgáljam, melyek lehetnek azok a pontok, amelyek jelenleg a NER gyengéi. A két és fél hónappal ezelőtti helyzethez képest már nem az ellenzék tűnik az igazi veszélynek, az számára sokkal inkább külső folyamatokban keresendő.

Akkor úgy tűnt, az ellenzék megnyerheti a választást, ma úgy tűnik, a Fidesz még elveszítheti. Szokásomhoz hűen ismét öt pontban foglaltam össze, mi az az öt banánhéj, amin elcsúszhat Orbán.

1. A kiszámíthatatlan vírus

Orbán Viktor szeret maga ellenfelet választani. Ez ugyanis a győzelem kulcsa. És az általa kijelölt ellenfél rendre olyan, aki félelmetes veszélyként mutatható fel, de valójában nem tud érdemben visszaütni. Ilyen Brüsszel, amely az EU központjaként egyfajta birodalmi fővárosként démonizálható, de igazából csak a tagállamok politikaimarketing-színháza, amely vicsorogni még tud önállóan, igazán harapni már csak vétó mellett. És ilyen Soros György is, aki bár a világ egyik legmegosztóbb és legbefolyásosabb influenszere, mégsem tud bemenni a tévéstúdiókba, hogy megvédje magát. Olyan, mint egy céltábla, amelybe számtalan vád belerajzolható, igazak és hamisak egyaránt, de ami ettől még a lényeg: a céltábla soha nem lő vissza. Soros itt csak veszíteni tud, a kormányfő pedig Hungária Kapitányként szelheti tovább a magyar eget. Biztos van olyan hardcore O1G-szavazó, aki szerint a vírust is Orbán Viktor fejlesztette ki, de a Covid – a kormányfő nagy bánatára – egyáltalán nincs a NER befolyása alatt. Nem ők választották ezt az ellenfelet.

A vírus ezért igazi veszély, hiszen kiszámíthatatlan. Sem Habony Árpád nem tud rá stratégiát írni, sem Rogán Antal levezényelni egy karaktergyilkosságot, sem Bohár Dániel mikrofont nyomni az orra alá.

A kormány ennek ellenére azt imitálja, ura a helyzetnek, de halkan jegyezzük meg: jelen pillanatban a Covid19 kapcsán az egész világon nincs olyan, aki tudná, hogy amit lép, majd egy-két hónap távlatából is helyes döntés marad. Keressük a kiutat, de a vírus rendre lezárja. És ez Orbán Viktor legnagyobb problémája. Hogy a jövő kiszámíthatatlan, egyik hétről a másikra érkezhet egy új csavar, egy új variáns, egy egészségügyi krízishelyzet, ami mindent felborít. Április 3-ig még sok víz lefolyik a Dunán, és abban vészesen megnőhet a víruskoncentráció. Nincs az a milliárdos Facebook-hirdetés, ami ilyenkor működik. Ha pedig a választások idején gyászossá válna a folyamat, a kormányt büntetheti a közhangulat.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bemutatják a miniszterasszony leszbivideóját is?

De unalmas már ez a béna "ötözés", meg az "apokaliptikus pornó" hülyeség ismételgetése. Ezekből nem lesz mém, hiába ismételgeti megszállottan.

Január elején.

Emberi számítás szerint a járvány ki fog fújni, mint a spanyol nátha. inkább előbb, mint utóbb.

Sokkal inkább el tudok képzelni teljesen hamis videókat érzékeny témákban. Mire kiderül, h. hazugság, már szinte mindegy.

Várnak az utolsó percig. Persze, lehet, h. semmire sem mennek vele.

"Az pedig elgondolkodtató, hogy Az ördög ügyvédje Facebook-oldal, amely az óév végén újra begyújtotta a rakétákat, napi szinten posztolt, és forró januárt ígért, december 28-a óta néma."

Vona, te utolsó senkiházi...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés