A litván kormányfő szerint elapadt a migránsáradat a fehérorosz határon

2022. január 14. 21:19
A litván kormány a múlt héten döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg a most pénteken lejáró, tavaly november 10-én kihirdetett rendkívüli állapotot.

Elapadt a Fehéroroszország felől érkező migránsáradat Litvánia határán - közölte pénteken Ingrida Simonyte, a balti állam miniszterelnöke Vilniusban.

A rendelkezésünkre álló információk szerint véget ért”

– idézte Simonytét a BNS balti hírügynökség. A kormányfő hozzátette, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje már nem tudja fenntartani az illegális bevándorlók folyamatos áramlását.    

A litván kormány a múlt héten döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg a most pénteken lejáró, tavaly november 10-én kihirdetett rendkívüli állapotot a határa mentén.    

Simonyte ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet újbóli kiéleződésével ismét visszaállíthatják a határ menti régiókban a rendkívüli állapotot. Mint mondta, jelenleg 1500-2000 migráns tartózkodik Fehéroroszország területén, aki a jövőben megpróbálkozhat a határ illegális átlépésével.    

Hibrid hadviselést folytatott a fehérorosz rezsim 

Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Fehéroroszország irányából, ahol migránsok ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére. Vilnius a határvédelem megerősítésével és határkerítés felhúzásával reagált a migránsválságra.

A litván határőrök több mint 8100 határsértőt tartóztattak fel.    

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg azokat a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

(MTI)

Fotó: STEFANIE LOOS / AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor most már a jó litván szabadságszeretőknek lehet ismét Brüsszel ülepét fényesíteni, és a magyar déli határról tudomást sem venni, sőt: kiállni Brüsszel mellett, amikor a magyarokat alázza...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés