Kiutasították Belgiumból a legnagyobb mecset vezető imámját

2022. január 13. 14:35
Uszítással és kémkedéssel vádolják a szélsőséges iszlámot terjesztő vallási vezetőt.

A belga biztonsági szervek jelentése szerint a brüsszeli Molenbeek negyedben található Al Khalil mecset vezetője, Mohamed Toujgani nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

A holland nyelvű VRT Nieuws értesülései szerint tavaly októberben Sammy Mahdi belga menekültügyi és migrációs miniszter visszavonta Mohamed Toujgani tartózkodási jogát. A miniszter a biztonsági szolgálatok információi alapján járt el. Toujgani közel négy évtizeden keresztül élt Belgiumban, most tíz évre tiltották ki az országból. Fellebbez a döntés ellen, de már elhagyta Belgiumot és Marokkóban van.

A múltban a gyűlöletprédikátorok túl gyakran kaptak teret, hogy terjeszthessék és megvédhessék elképzeléseiket. Valószínűleg Toujgani volt közülük a legbefolyásosabb.

Üzenetet szeretnénk küldeni. Belgiumban nem látják szívesen azokat, akik a gyűlölet magvait vetik el, megosztják társadalmunkat és veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Sem ma, sem a jövőben” – áll a miniszter közleményében.

A holland portál emlékeztet: Molenbeekben jelentős a marokkói közösség. Ez az a városrész, ahol a 2015-ös franciaországi és 2016-os belgiumi terrorcselekmények kitervelői és elkövetői éltek, illetve próbáltak elrejtőzni a hatóságok elől. A terrortámadások után a hatóságok nagyszabású akciókat indítottak a gyanús elemek kiszűrésére. Többek között azt is ellenőrizték, hogy folyik-e szélsőséges uszító tevékenység a mecsetekben. Ennek eredményeként már több vallási vezetőt vontak eljárás alá, vagy utasították ki az országból. Ezek közül Mohamed Toujgani a legmagasabb rangú, aki nemcsak a mecsetet vezeti, de a marokkói hatóságok által erősen befolyásolt belga marokkói imámok ligájának elnöke is.

Nyitókép: YouTube

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiutasították, mert megkérdezte, hova álljon az utolsó belga.

Hát persze, hogy volt: Hercules Poirot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés