Négy év börtönre ítélte a junta Mianmar volt vezetőjét

2022. január 11. 16:20
Az Európai Unió politikai indíttatásúnak tartja az Aung Szan Szú Kji bebörtönzött, mianmari vezető ügyében hozott bírói döntést – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője közleményében kedden.

Az uniós külügyi szolgálat arra reagált, hogy hétfőn négy év börtönbüntetésre ítélte egy mianmari bíróság Aung Szan Szú Kjit, akit egyebek között hordozható rádióadó-vevők jogellenes behozatalában és birtoklásában, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megszegésében talált vétkesnek.

Az uniós külügyi szolgálat a közleményében kijelentette: a mianmari vezető ellen hozott döntés újabb lépést jelent a jogállamiság lebontása és az emberi jogok megsértése felé Mianmarban. A döntés újabb jelentős visszalépés a mianmari demokrácia számára, és egyértelmű kísérletet arra, hogy a hatalomból és a nemzetközi közösség által szorgalmazott párbeszédből kizárják a demokratikusan megválasztott vezetőket – írták.

Ismételten felszólítunk az összes politikai fogoly és mindazok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, akiket a puccs óta önkényesen fogva tartanak Mianmarban”

– olvasható a közleményben. Aung Szan Szú Kji a tavaly februári puccsig államtanácsosi pozícióban irányította az országot. A katonaság arra hivatkozva vette át a hatalmat, hogy a kormány nem foglalkozott az előző választással kapcsolatos panaszaival. A voksolást Aung Szan Szú Kji pártja nyerte. 

Az államcsíny óta a politikus házi őrizetben van

Egy korábbi ügyben decemberben négy év börtönre ítélték „uszítás” és a járványvédelmi előírások megsértése miatt. Az ítélet után a junta vezetője felére mérsékelte Aung Szan Szú Kji első négyéves börtönbüntetését. Emellett még tucatnyi ügyben folyik eljárás a 76 éves politikus ellen.

Ezekben összesen akár 100 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.    

Aung Szan Szú Kji a modern Mianmar atyjának tekintett Aung Szan tábornok lánya. 1991-ben ítélték neki a Nobel-békedíjat az akkori katonai diktatúra elleni, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért. Az Európai Parlament 2020 szeptemberében felfüggesztette Aung Szan Szú Kji tagságát a Szaharov-díjasok közösségében. A döntés indoklása szerint Aung Szan Szú Kji szemet hunyt az országában élő, főként muzulmán vallású rohingya kisebbséget érő támadások és jogsértések felett.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés