Aki parizerrel akar kormányt váltani – Jakab Péter portréja

2022. január 16. 7:00
Amióta több mint tíz évvel ezelőtt belépett a Jobbikba, folyamatosan lépkedett egyre feljebb a pártranglétrán Jakab Péter. A tanári pályát a politikáért elhagyó Jobbik-vezér ügyesen lavírozott a saját ideológiájának is hátat fordító pártja egyre kuszább belső viszonyai között, de kiderült, hogy a támadó, gyakran alpári stílustól és az erőteljes médiajelenléttől nem lesz valaki hiteles politikus. Ezt támasztja alá, hogy még egyetlen választáson sem sikerült nyernie, amin elindult.

A 41 éves Jakab Péter eredetileg tanári pályára készült. A gimnázium elvégzése után 2004-ben szerzett történelem-tanári diplomát a Miskolci Egyetemen, de nem töltött sok időt a tábla mellett állva. Hat év leforgása alatt három helyen is tanított, először a Budai Gimnáziumban, majd visszatérve szülővárosába Miskolcra, az Eötvös József Szakközépiskola, Szakképző és Kollégium nevelőtanára lett. De itt is csak két évig dolgozott, 2009-ben a szintén miskolci Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakközép- és Szakiskolába ment, ahol újra történelmet oktatott. Ez sem tartott azonban sokáig, az iskola igazgatója egy év múlva kiadta az útját.

De nem a szakmai munkájával volt baj, hanem politikai szerepvállalásával.

Jakab ugyanis ekkor csatlakozott a 2003-ban párttá alakult és 2009-re már a harmadik legerősebb poltikai erővé fejlődő Jobbikhoz, és a párt színeiben el is indult az önkormányzati választáson az egyik miskolci körzetben.

Itt csak harmadik lett, ám kompenzációs listán mégis bekerült a közgyűlésbe.

A szakközépiskola igazgatja már jelöltsége idején jelezte neki, hogy a tanár szerepvállalása az akkor még erőteljesen cigányellenes retorikát folytató Jobbikban nem egyeztethető össze azzal, hogy az iskolában oktat. 

Jakab egyébként munkaügyi pert indított eltávolítása miatt, de elveszítette.

Az első lépések a pártban 

A tanári pályától ezzel el is búcsúzott, és elkezdte építeni politikai karrierjét. 2010-ben a Jobbik Miskolci Alapszervezetének alelnöke, majd 2012-től a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke lett. A 2014-es önkormányzati választáson a Jobbik már őt jelölte polgármesternek a borsodi megyeszékhelyen. Kampányában rendet és megélhetést ígért valamit azt, hogy „véget vetnek annak, hogy a városban etnikai alapon osztogatnak érdemtelenül milliókat”.

Jakab húsz százalékos eredménnyel most is csak harmadik lett, a több mint kétszerannyi szavazatot szerző, így polgármesteri posztot elnyerő fideszes Kriza Ákos és a baloldali jelölt Pásztor Albert mögött. A polgármesteri versennyel párhuzamosan

elindult ugyanabban az egyéni körzetben is, ahol négy évvel korábban, de még itt sem tudott nyerni, megint be kellett érnie a bronzéremmel.

Ez azt jelentette, hogy most is csak kompenzációs listán tudott bekerülni a közgyűlésbe. Ennek ellenére pártja helyi frakcióvezetője lett.

Két évvel később az akkori pártelnök Vona Gábor – már a 2018-as országgyűlési választásra készülve – a Jobbik egyik szóvivőjévé nevezte ki.

Újabb választás, újabb kudarc

Mindez már jelezte az újabb lépcsőfokot a karrierben: az időközben ideológiát váltó Jobbik az országgyűlési választáson a miskolci választókörzetben indította el egyéniben. Pártja nagyon bízott Jakab győzelmében, a választás előtt még maga Vona is ellátogatott a megyeszékhelyre. Jakab végül szoros küzdelemben, mindössze 127 szavazattal kapott ki a fideszes Csöbör Katalintól, ám a párt országos listájáról bejutott a parlamentbe.

Itt sem állt meg azonban, 2019 januárjában frakcióvezető-helyettes lett, majd júniusban – Gyöngyösi Márton EP-képviselővé választása után – már ő vette át a képviselőcsoport irányítását.

A gasztrokampány egyik állomása. Jakab Péter krumplistésztával. (Fotó: Jakab Péter/Facebook)

A 2018-as választási vereséggel együtt a párt elnöki posztjáról távozott Vona Gábor, akit ekkor Sneider Tamás váltott. Jakab ebbe a versenybe még nem szállt be, de a 2019 őszén, miután Sneiderék a gyenge EP-választási eredmények miatt távoztak, már esélyesként léphetett fel a tisztújításon.

Be is jelentkezett az elnöki posztra, végül azonban visszalépett, miután nem teljesítették azt a feltételét, hogy az új elnökség mandátuma csak a 2022-es választás után járjon le. Ehhez alapszabályt kellett volna módosítani, de miután ezt a választmány nem támogatta, Jakab elállt a jelöltségtől. Annyit ugyanakkor elért, hogy a tisztújító kongresszust 2020-ra halasszák. 

A januárban megtartott elnökválasztást aztán – egyetlen jelöltként – simán meg is nyerte, így pártjában felért a csúcsra.

A parlamenti önéletrajza szerint a magát „kitartónak, határozottnak, nagy munkabírásúnak, dinamikusnak, megbízhatónak, rugalmasnak és humorosnak" nevező pártelnök ügyesen alkalmazkodott a Jobbik politikájának gyökeres átalakulásához. Vezetők és tagok jöttek-mentek, tagszervezetek oszlottak fel, sokan fordítottak hátat az egykori radikális pártnak, ő viszont maradt.

Pedig a múltját ő sem tudta letagadni, 2019-ben érdekes felvételek kerültek elő róla, amelyekben félreérthetetlenül üzen a uszító hangnemben a cigánysának.

Beszólások és paprikás krumpli

Bár pártelnökként mostanában ugyanúgy uszít mint évekkel ezelőtt, de már a kormány és a miniszterelnök szerepel a legfontosabb célpontjai között. Az utóbbi időben erős médiaoffenzívát megvalósító Jakab egyfajta „megmondóember” lett, bárhol képes „nagyokat és erőseket” mondani, a Parlamentben, az utcán vagy a közösségi oldalán egyaránt.

Miközben provokatív személyiségként viselkedik, nagyon igyekszik erősíteni a „nép egyszerű gyermeke, az egy vagyok közületek” imindzset. Az Orbán Viktor fenyegető, parízeres kiflivel és paprikás krumplival pózoló Jakabról azonban már számos esetben kiderült, hogy a valóság, és az, amit mutat magáról, nem feltétlen fedi egymást. Ezekről és, hogy a Jobbik hová jutott vele, itt olvashat.

A múltjáról előkerült felvételek és egyéb botrányok azonban nem akadályozta meg abban, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelölti álmokat dédelgessen, és nagy reményekkel indult neki az előválasztásnak.

Bár többen titkos esélyesnek tartották, a megmérettetés súlyos kudarccal végződött számára.

A Jobbik első embere csupán a negyedik lett, 14 százalékos eredményével csak a nála is nagyobbat bukó momentumos Fekete-Győr Andrást tudta megelőzni, így be sem jutott a második fordulóba.

Jakab vereséghez vezető kampányát részletesen elemezte elődje, Vona Gábor, többek között rámutatva arra, hogy a „lájkok pörgése”, a felturbózott médiajelenlét még önmagában nem garancia a sikerre, a mennyiség nem egyenlő a minőséggel. Ráadásul a „parizer is bosszút állt”, miután a Jakab képtelen volt időben kilépni az ebből generálódott vitából, pedig az egyre kellemetlenebbé vált.

Ezzel együtt feltételezhetően nem fog kizuhanni az Országgyűlésből, annak ellenére, hogy egyéniben sem indul. A közös pártlistán ugyanis pártelnökként előkelő helyen szerepel, így nagyon nem kell aggódnia a mandátumért.

A nem hivatalos ellenzéki előválasztást is figyelembe véve ugyanakkor tény: Jakab még egyetlen választást sem nyert meg mióta politizálásra adta a fejét, és úgy néz ki, ez 2022-ben sem fog megváltozni.

Nyitókép: Jakab Péter a parlamentben. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 189 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért nem a csirkemell, vagy a dusznócomb jut eszedbe a kormányról?

Ezt én is csak most vettem észre, hogy ételhordó edénye mellől vigyorog.
Tányérra sem telik az igénytelensége miatt. Azt, hogy mi van benne, csak tőle tudjuk, ki sem lehet találni.
Lehet, hogy egy sárga női sál.

Nono! Sokan még a négy általánost sem fejezik be.

Krumpli nélkül nem lesz az még szerű sem.

Nem erőltette, meg sem említette.

Hülyeséget írt a propagandista.
A nép egyszerű gyermeke nem tud disznót vágni sem feldolgozni. Nem bírja azt a nehéz és időigényes munkát, ami egy disznóvágás egyáltalán megelőz.

Anyukám is így csinálja, mamám is és én is.

Egy céltábla van, és többen igyekeznek, hogy a kör közepében állassanak.

Orbán Sára 28 éves, még jó, hogy a saját lábára állt 2 gyermekes anyukaként 2022-ben.
Gyurcsány Tamás 22 évesen átvette a családi céget. Ő is a saját lábára állt.
Csak te állsz még mindíg másén öregfiú.

Megértem, hogy nem érzed a kulturális különbséget, ehhez kéne némi adottság, de a parizer, plusz pirosarany egy panelház konyhájában és a vidéki emberek közt társas eseménynek számító disznóvágás egy vidéki portán nem ugyanaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés