Súlyos politikai mozgolódásba kezdett Orbán Viktor

2022. január 11. 11:46

Cseh Katalin
Facebook
A helyzet rendkívül aggasztó.

„Súlyos politikai mozgolódásba kezdett Orbán Viktor. Nem elég, hogy az egyik legfontosabb külpolitikai célja az, hogy folyamatosan gyengítse az Európai Uniót, de most a Nyugat-Balkán destabilizációjában is szerepet játszik, aminek szörnyű következményei lehetnek. Közben az általa jelölt, bővítésért felelős uniós biztos kiszivárgott jelentések szerint komoly feszültséget gerjeszt a régióban, ezt pedig ki kell vizsgálnia az Európai Bizottság elnökének. Miről is van szó pontosan?

Kiemelten fontos a belső béke Bosznia-Hercegovinában, valamint az, hogy megmaradjon a balkáni régió területi integritása – azonban van, akinek fontosabb Putyin és érdekköreinek kiszolgálása, mint a béke és a stabilitás.

Orbán ugyanis lepaktált a boszniai szerbek szélsőséges vezetőjével, Milorad Dodikkal. Ott tartunk, hogy Bosznia-Hercegovina az 1990-es évek óta nem állt olyan közel a széteséshez és annak beláthatatlan következményeihez, mint most, miközben Orbán és kormánya pénzelni kezdte Dodikékat: helyi lapértesülések szerint 37 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök a boszniai szerbek vezetőjének.

A szélsőséges politikus azon dolgozik, hogy szétverje Boszniát és aláássa a Nyugat-Balkán stabilitását – ebben pedig segítő kezet nyújt neki Orbán Viktor és Várhelyi Olivér, az Orbán által jelölt, bővítésért felelős uniós biztos is. Felismerve a bajt, az Amerikai Egyesült Államok már szankciókkal sújtotta Dodikot, és közösségünknek, az EU-nak is így kellene tennie. Azonban Orbán Viktor már előre jelezte, meg fogja ezt vétózni, amivel egyszerre szolgálja ki Dodik érdekeit és ássa alá a közös, uniós fellépés lehetőségét.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Menj már a csudába Cseh! A saját kicsinyes, távlattalan, fantázátlan külpolitikai békaperpsktívádból látszik Orbán olyannak, ahogy te leírod. Az értelmes-elfogulatlan-távlatos nézőpontból Orbánnak van igaza!

Boszniát NEM kell szétverni. Azt, h. mi lesz, jobb lenne, ha az ott élő népek döntenék el, nem ez a fogalmatlan, saját esküvőjén is alaposan leszerepelt liberális USA ügynök.

A történtek után illuzórikus a szerbek és bosnyákok egy államba kényszerítése, kívülről. Mi lett a beláthatatlan következmény a cseh-szlovák szétválás után? Nevetséges. Aki akar, menjen.

Ilyen ez a demokrácia, ha nem tudnád. Van képviseleti joga? Van. Jár
ezzel a joggal vétójog is? Igen.

Telán nem kéne orba-szájba szívatni Magyarországot olyanoknak, akik
lepaktáltak az USA valamelyik nációjának szélsőséges vezetőivel.

Egy éve még azt kürtöltétek, hogy Orbánnak semmire sincs befolyása sehol.

Mely nagyhatalom, Balkánnal kapcsolatos álláspontját, érdekeit is kötötte egy csokorba ez a mikrofonállvány?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés