Elkezdődött az oltásellenesek bosszantása Franciaországban

2022. január 7. 10:29
Immáron csak oltási igazolást fogadnak el, védettségit nem.

A francia nemzetgyűlés első olvasatban elfogadta csütörtökön a kormány törvénytervezetét, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A javaslatot a jobboldali ellenzéki többségű szenátus a jövő héten vitatja meg a végszavazás előtt, és

a Köztársaságiak már jelezték, hogy az államtanácsnál kívánják megtámadni a szöveget.

A javaslatot a jelenlévő képviselők közül 214-en támogattak, elsősorban a kormánypártból, 93-an szavaztak ellen, 27-en tartózkodtak. Az ellenzéki Köztársaságiak és a szocialisták tagjai nem egységesen szavaztak, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldal nem támogatta a tervezetet.

A tervezet részletei

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Január 15-étől – a törvénytervezet értelmében – ezekre a helyekre kizárólag a három oltást kapók léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett,

az oltatlanok pedig a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.

Reakciók

A Köztársaságiak egy része kifogásolta, hogy a szöveg lehetővé teszi a vendéglátóhelyeknek a személyazonosság ellenőrzését, amennyiben „komoly ok” van azt gyanítani, hogy valaki visszaél az oltási igazolással. Emiatt a jobbközép párt jelezte, hogy a törvény elfogadása után mindenképpen az alkotmánytanácshoz fordul.

A nemzetgyűlésben a szöveg vitáját többször is fel kellett függeszteni, miután Emmanuel Macron államfő keddi interjújára hevesen reagáltak a képviselők.

Kifejezetten bosszantani szeretném az oltatlanokat. Folytatjuk is, a végsőkig. Ez a stratégia”

– jelentette ki a köztársasági elnök a Le Parisien című napilapnak adott interjúban a parlamenti vita kapcsán.

„Nem zárom őket börtönbe, nem kötelezem őket erővel az oltásra. Tehát meg kell nekik mondani: január 15-étől nem mehetnek többet étterembe, nem fognak tudni beülni egy kávéra, nem mehetnek többet színházba, moziba” – tette hozzá. Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió emberre – az oltásra jogosultak 9 százalékára –, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés