Tüntetések robbantak ki Kazahsztánban a cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt

2022. január 4. 22:28
A közép-ázsiai ország kormánya feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára.

A palackos, cseppfolyósított gázt gépjárművek üzemanyagaként is használják, ennek neve autógáz vagy LPG. A benzinüzemű autók átalakíthatók autógázzal üzemeltetésre. Az egykori szovjet tagköztársaságban, ahol

nincs parlamenti ellenzék, ritkák a nyilvános tiltakozások, egyben törvénytelennek is számítanak,

ha megtartásukra a szervezők nem nyújtanak be előzetes kérelmet. A mostani megmozdulásokon több ezer ember gyűlt össze. A tüntetések Zsanaozen iparvárosban kezdődtek hétfőn, majd az ország több városára és falvára is átterjedtek. Zsanaozenben évekkel ezelőtt heves és sok halálos áldozattal járó összecsapások törtek ki. A nyugat-kazahsztáni Mangisztau tartomány olajipari központjának számító városban 2011. december 16-án kőolajipari munkások sztrájkját követően robbantak ki tömeges zavargások, a kivezényelt rendőrök rálőttek magasabb bért követelő munkásokra. Tizenhét ember meghalt, 117-en megsebesültek.    

A tiltakozók most azt követelték, hogy a cseppfolyósított gáz új árát a felére, a tavalyival megegyező mértékűre, literenként 120 tengére (89 forint) csökkentsék. A kiskereskedők az ár negyedével történő csökkentésébe beleegyeztek, de Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kormánya szerint a termelési költségek miatt további csökkentés már nem lehetséges. Az energiaügyi minisztérium azzal indokolta az árplafon eltörlését, hogy az év eleje óta az energiatőzsdéken forgalmazott cseppfolyós gáz iránt megnőtt a kereslet.    

Az árat korábban szabályozták, de a tisztviselők szerint a mesterségesen alacsony árak mellett a cseppfolyósított gáz előállítása nem lehetséges. A tiltakozások kiterjedtek Mangisztau tartományi központjára, Aktaura, valamint a legnagyobb kazah olajtermelő, a Tengizchevroil alvállalkozói által használt munkásnegyedre.

Egyes jelentések szerint több mint 70 embert őrizetbe vettek.

A Chevron amerikai multinacionális olajvállalat vezette társaság közölte, hogy a gázkitermelés mértéke nem változott. Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban a rendőrség hétfőn és kedden lezárta a főteret. A belvárosban akadozott a mobilinternet. A kedd esti órákban a rendőrség villanógránátot vetett be az almati polgármesteri hivatalt megrohamozó tüntetők tömegének oszlatására. A Reuters hírügynökség tudósítója szerint egy sor robbanást is hallani lehetett a város főterének térségéből, ahol a polgármesteri hivatal is található.

MTI

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés