Brüsszel zöld minősítést adna a földgáz- és atomenergia-beruházásoknak

2022. január 03. 23:10

A várakozások szerint felgyorsítják majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését.

2022. január 03. 23:10
null

Az Európai Bizottság szerint a földgáz és a nukleáris energia eszköz lehet a túlnyomórészt megújuló energiaforrásokra történő átállás elősegítésében – közölte az uniós bizottság.

Konzultáció

A brüsszeli testület közölte: konzultációkat indított az Unió egyes nukleáris és gázipari tevékenységekre vonatkozó, felhatalmazáson alapuló kiegészítő jogszabálya szövegtervezetéről. A konzultációt az indokolja, hogy tudományos szakvélemények szerint a földgáz és az atomenergia segítheti a tagállamokat a megújuló energiaforrásokra történő átállás során.   

Az Európai Bizottság kiemelte: az uniós taxonómia, azaz az uniós szinten egységes osztályozási rendszer iránymutatással szolgál a befektetők számára, hogy olyan tevékenységek jussanak magánberuházások révén finanszírozáshoz, a

melyekre szükség van ahhoz, hogy a következő 30 év folyamán az Európai Unió klímasemlegességet érhessen el.

Tájékoztatásuk szerint amennyiben az atomenergia és a földgáz is bekerülne az uniós taxonómia-rendeletbe, ez azt jelentené, hogy ezeket az energiaforrásokat egyértelmű és szigorú feltételek mellett kell besorolni. Például biztosítani kell, hogy a földgáz vagy megújuló forrásokból származzon, vagy 2035-re alacsony szintű kibocsátást generáljon – írták.

Károsabb energiaforrások kivezetése

A kidolgozás alatt álló jogszabály hatálya alá tartozó tevékenységek, a várakozások szerint, felgyorsítják majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését, és elősegítik, hogy az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélőbb energiaszerkezet felé mozduljon el – tették hozzá a Bizottság illetékesei.   

Tóth Edina és Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: azzal, hogy az atomenergia és a földgáz is bekerülhet az uniós taxonómia-rendeletbe,

Brüsszel zöld minősítést adna a földgáz- és atomenergia-beruházásoknak, amelyek így uniós pénzügyi forrásokból részesülhetnek.

Az Európai Bizottság végre a józan ész mentén fogalmaz meg klímavédelmi javaslatokat. Ez a két fenntartható technológia elengedhetetlen a rezsiköltségek alacsonyan tartásához és a klímacélok teljesítéséhez” – fogalmaztak.

Magyar nyomásgyakorlás

Tóth Edina szerint megtette hatását a magyar kormánypárti nyomásgyakorlás, mivel az illetékesek többször fordultak az EU vezetőihez, hogy vegyék számításba az atomenergia és a földgáz szerepét a zöld átmenetben.

– fogalmazott.   

Gyürk András kijelentette: a brüsszeli energiapolitika megbukott, csak a rezsiárak robbanásszerű emelkedését tudja felmutatni.

Az Európai Bizottság ezért visszakozott, azonban a csata még nem ért véget. A baloldal mindent be fog vetni, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve változtasson a javaslaton. Ez ellen tovább fogunk küzdeni” – tette hozzá a Fidesz EP-képviselője.

(MTI)

Kép: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2022. január 07. 18:34
Én ezt egy jó hírnek tartom. Türelmetlenül várom a tárgyalás megkezdését Paks 3-ról a Roszatommal és legalább 200 falu ellátását 200 geotermikus erömüvel (lokális hálózatú áramszolgáltatás és meleg) Az üvegházak fütése csupán ajándék lehetne, mert munkahelyeket teremtene a falvakban. Mindezt EU-s ingyenpénzböl ?
csulak
2022. január 06. 15:05
mar ideje volt
Wezuv
2022. január 05. 07:14
Ki szeretném emelni, hogy semmi bajom az elektromos autóra váltással és az elektromossággal, ezek jó dolgok. A hazug lobbival van bajom! Azzal, hogy nem a fő bajjal foglalkozik az emberiség, hanem kihasználja az embereket egy csoport a zöldség égisze alatt. Nem szabadna hagyni a tudósoknak és a jó politikusoknak!
Wezuv
2022. január 05. 07:13
Ki szeretném emelni, hogy semmi bajom az elektromos autóra váltással és az elektromossággal, ezek jó dolgok. A hazug lobbival van bajom! Azzal, hogy nem a fő bajjal foglalkozik az emberiség, hanem kihasználja az embereket egy csoport a zöldség égisze alatt. Nem szabadna hagyni a tudósoknak és a jó politikusoknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik