Szijjártó: Bízunk abban, hogy 2022 jobb év lesz a magyar-ukrán kapcsolatok szempontjából

2021. december 27. 17:16
A miniszter hangsúlyozta: hét szomszédunkból mára már hattal van gázvezeték-összeköttetésünk, és hamarosan tovább növekszik a villamosáram-kapcsolatok száma.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megerősítette kölcsönös szándékát a kétoldalú kapcsolatok javítására hétfői tárgyalásán. Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta: a feladat nem lesz könnyű, de bíznak abban, hogy 2022 jobb év lesz a magyar-ukrán kapcsolatok szempontjából mint az idei volt.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében hangsúlyozta: az elmúlt években nagyon sokat dolgoztak azért, hogy biztosítsák Magyarország energiaellátását és növeljék Magyarország szerepét a közép-európai ellátásbiztonság tekintetében is.

„Hét szomszédunkból mára már hattal van gázvezeték-összeköttetésünk, és hamarosan tovább növekszik a villamosáram-kapcsolatok száma” – tette hozzá.

Kölcsönös a szándék a kétoldalú kapcsolatok javítására

Szijjártó Péter megjegyezte: földgázszállítás tekintetében egyre fontosabb tranzitországgá vált Magyarország, tavaly és idén is rajtunk keresztül szállították a legtöbb gázt Ukrajnába a nyugati irányból. Mint írta, a rendszerüzemeltető vállalatok technikai megállapodása alapján 2022 első három hónapjában is maximális kapacitással mehet majd a Magyarország felőli gázszállítás Ukrajnába.

Ezzel a piaci vállalatok összesen 700 millió köbméter gáz kiszállítására kapnak kereskedelmi lehetőséget január és március között – írta. A politikus hozzátette: Dmitro Kulebával megerősítették kölcsönös szándékukat a kétoldalú kapcsolatok javítására, amely feladat nem lesz könnyű, de a miniszter bízik benne, hogy 2022 jobb év lesz a magyar-ukrán kapcsolatok szempontjából mint az idei volt.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem is jobb lesz. Mivel tőlünk is vásárolnak gázt, hogy ne fagyjanak meg. Okos politika......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés