Svájcban januártól bárki besétálhat egy hivatalba és megváltoztathatja a nemét

2021. december 26. 15:50
Az új szabály szerint minden 16 év feletti, nem gyámság alatt álló személy megváltoztathatja a nemét orvosi kezelés vagy egyéb vizsgálat nélkül.

Svájcban január 1-jétől minden okmányirodában lehetővé teszik, hogy az állampolgárok jogilag nemet változtathassanak – írja a Reuters. Az ország ezzel Írországot, Belgiumot, Portugáliát és Norvégiát követi azok sorában, akik személyes szabadságként kezelik a nemi önrendelkezés kérdését – jegyzi meg a hvg.

Az új szabály szerint minden 16 év feletti, nem gyámság alatt álló személy megváltoztathatja a nemét orvosi kezelés vagy egyéb vizsgálat nélkül.

Az ennél fiatalabbak, illetve a gyámság alatt élők csak gondviselői engedéllyel tehetik meg.

Svájcban 2021-ben népszavazáson döntöttek a melegházasság és az azonos nemű párok örökbefogadási jogairól, mindkettőnek zöld utat adva. A jogi nemváltoztatás Európában csak néhány országban annyira egyszerű, mint Svájcban lesz 2022-től, de sok helyen így is könnyítettek a procedúrán.

Dániában, Görögországban, Franciaországban és Spanyolországban sem szükséges például orvosi beavatkozás, mielőtt valaki egyáltalán elgondolkodhat a nemváltoztatáson.

Kép: Facebook

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felőlem... Jobb, ha a papírjaival játszik, mintha megműtteti magát.

Csak a piszoárokat féltem a férfi wc-kben. Eddig nagy férfiúi előjog volt, hogy a férfi wc-kben sosincs sor.

80 éves bácsi besétál a Svájcban a hivatalba:
- Kéremszépen újra férfi szeretnék lenni.

Csak azt nem értem, miért kell megváltoztatni a nemet, ha úgyis mindegy, mert például bárkivel házasodhat vagy örökbe fogadhat. Mi változik ettől?

Ha 14 éves német fiú lennék, azonnal váltanék lányra, és attól kezdve velük tusolnék tornaóra után. Szóval vannak előnyei is.

És tessék mondani, mekkora kártérítést kell megítélni a gyilkosnak, ha bepereli a szemtanút, mert a vallomásában rosszul adta meg az elkövető nemét?

Ez az érdekes, hogy ha nőként előjogaid vannak. Például ha nő vagy, akkor mondjuk nem soroznak be a hadseregbe.

Csak figyeljük a fejlett nyugatot, aki előtt te naponta többször földig hajolsz. És röhögünk azon, hogy ma milyen primitív szintre szállnak alá, hogy felvilágosodást hirdethessenek. Milyen primitív dolgot adnak el nekik felvilágosodás címén, hogy aztán felsőbbrendűnek képzelhessék magukat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés