Hol és meddig van riasztás az ónos eső miatt?

2021. december 26. 15:59
„A csapadék megszűnése egyáltalán nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban el is múlt a veszély!” – hívja fel a figyelmet az OMSZ.

Az ország déli részében nagy mennyiségű ónos eső esik, emiatt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Ma délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos eső esett, emiatt az OMSZ vörös riasztást adott ki a déli megyékre.

Délutánra azonban országszerte csökkent az ónos eső valószínűsége, de az OMSZ felhívta a figyelmet, hogy az átmeneti szünet után a déli országrészben éjjel és hétfőn ismét jelentős mennyiségű ónos eső hullhat.Mindenhol elsőfokúra mérsékelték vagy visszavonták a riasztásokat, de a hétfői ónos eső miatt ismét több járásra kiadták a legmagasabb fokú, vagyis a vörös riasztást.

Az ónos eső veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést hétfőre.

Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, továbbá Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Frissítés:

A csapadékzóna (a vártaknak megfelelően) gyengülőben, feloszlóban van – pontban délben már a Dél-Alföldön is egyre kevesebb helyen észlelnek számottevő ónos esőt. Emiatt a riasztások lefokozása megkezdődött, piros fokozatú riasztás 13:08 HLT-től már semelyik járásban sincs érvényben” – írja közösségi oldalán az OMSZ.

Hozzáteszik:

A csapadék megszűnése egyáltalán nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban el is múlt a veszély!

A hőmérséklet ugyanis nem emelkedik annyit ma, hogy határozottan olvadjon a képződött vastag jégpáncél – természetes javulás tehát nem várható. Ráadásul az utak takarítása ilyen időjárási helyzetben jóval nehezebb, időigényesebb feladat.

 

Kép: OMSZ Facebook-oldala

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés