Csatlakoztak a zsidó és keresztény felekezetek nyilatkozatához a magyarországi muszlimok

2021. december 21. 17:01
„Az iszlám szerint házasság csak férfi és nő között köttethet, s ez a kapcsolat Isten jelei közé tartozik” – írja a Magyarországi Muszlimok Egyháza nyilatkozatában.

„És [Allah] jelei közé tartozik az, hogy saját magatokból házastársakat teremtett nektek, hogy megnyugvást találjatok náluk. És szeretetet és irgalmat rendelt el közöttetek. Bizony, jelek vannak ebben azok számára, akik elgondolkodnak.” (Korán, 30:21)

Ezzel a Korán idézettel kezdi nyilatkozatát a Magyarországi Muszlimok Egyháza, amely hivatalosan is csatlakozott ahhoz felhíváshoz, amelyet magyarországi keresztény egyházak és zsidó felekezetek bocsátottak közzé a házasság szentségének védelmében.

„A biblikus álláspontot Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg. A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja. Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a Karácsonyra készülve, illetve a Hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát” – írták a keresztény és zsidó felekezetek december 9-én kelt nyilatkozatukban. 

Az iszlám szerint házasság csak férfi és nő között köttethet, s ez a kapcsolat Isten jelei közé tartozik, olyan kötelék, amely az ember természetének leginkább megfelel – írják a muszlim egyház által kibocsátott nyilatkozatban. 

Ez a kapcsolat nem öncélú, nem pusztán a vágyak és a szükségletek kielégítését szolgálja, hanem olyan szövetség, amelynek megkötése, illetve fenntartása istenszolgálat.

A Magyarországi Muszlimok Egyháza ezúton csatlakozik a keresztény egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői által kiadott, az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagáló nyilatkozatához, hangsúlyozva a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó Ábrahámi értékrend fontosságát” – áll a magyarországi muszlimok által kibocsátott nyilatkozatban. 

(MTI)

Fotó: Amarjeet Kumar Singh / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A MAZSIHISZ visszavonta és bocsánatot kért, amiért megsértette az lmbtq, gender, buzi, leszbi, transz, quer és a kitudja még, miféle globál-demokráciatermékektől, amely termék-előállítók között feltűnően sok a zsidó, pontosabban: elfajzott zsidó.

"a Mazsihisz azt is hangsúlyozta: vallja, hogy
emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán. Az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót."
Értsd: rombolják a mások pénzének megszerzését, megcsapolását, kohézió imitálásával...

Hodász atya egy jó teológus. És, mint ilyen ragaszkodik a katolikus tanításhoz, vagyis Jézus tanításához. Ne keress nála rést.

Az az elképesztő, hogy egyszerű szövegeket mennyire nem értesz, mennyire félreértesz.
Bámulatos képességed van erre. Vagy azért írod, hogy vitát generálj, mert nincs kivel beszélgess?

Dehogynemismeri!!! Isten a bűnt nem szereti a bűnös embert szereti. Pont.

Hodász sem támogatja a melegek házasságát, ezt már kifejtette számtalanszor.
Az, hogy a Telex megkereste és válaszolt már csak azért sem probléma, mert nem csak márkizay kampányolhat a melegek között, hanem Hodász is elmondhatja az egyház véleményét.
Orbán nem fogja elfogadni a melegházasságot és a katolikus Egyház sem.
Márkizay igen.

A bűnös embereket szereti Isten.
A farizeusok és az írástudók emiatt zúgolódtak. „Miért esztek és isztok együtt a vámosokkal és a bűnösökkel?” – kérdezték tanítványaitól. Jézus adott nekik feleletet: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Mert nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek.” Lk 5,30-32

Erről beszélek. Amit csak lehet félreértesz, félremagyarázol, vagy meg sem értesz.

Máté meghívása.
Amikor Jézus tovább ment, látott egy Máté nevű embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: „Kövess engem!” Az felállt és követte. Amikor később vendégül látta házában, sok vámos meg bűnös jött oda, s Jézussal és tanítványaival együtt asztalhoz telepedett. Ezt látva a farizeusok megkérdezték tanítványaitól: „Miért eszik mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek és tanuljátok meg, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” Mt 9, 9-13

Hit nélkül is lehet valaki zsidó. Származás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés