Nem vállal a keresztény esküvőfotós homoszexuális esküvőt – súlyos bírsággal kell szembenéznie

2021. december 20. 10:39
A fotósnak azonos nemű párokat is fotóznia kell, vagy keményen megbüntetik a hite miatt.

Az egyik New York-i szövetségi bíróság elutasította egy keresztény esküvői fotós keresetét, aki a hitével összeegyeztethetetlennek tartja az azonos neműek házasságát, ezért nem is fogadja el a megrendeléseiket – írja a 24.hu. Hozzátették: az NBC News beszámolója szerint Emilee Carpenter áprilisban fordult a bírósághoz, azzal érvelve, hogy a New York-i diszkriminációellenes törvények arra kényszerítették, válasszon:

vagy elvállalja az azonos neműek esküvőjén való munkát – ami összeegyeztethetetlen a hitével; vagy súlyos bírsággal néz szembe

– ami akár 100 ezer dollár (32,6 millió forint) is lehet, írják. Hangsúlyozták, hogy Frank P. Geraci Jr. nyugat New York-i kerületi bíró azzal utasította el Carpenter keresetét hétfőn, hogy az „a bíróságot nem győzte meg”. A felperes állításainak lényege az, hogy a fotográfiái az ő egyedi művészi stílusának és látásmódjának a termékei. Így a felperes egyedi, nem megmagyarázható szolgáltatásaira vonatkozó mentesség szükségszerűen aláásná, nem pedig szolgálná az állam célját, mivel az az [azonos nemű párokat] alacsonyabb rendű piacra taszítaná, mint amit a nagyközönség élvez – idézi Geraci bíró döntését a portál.

Ateista drámaírót sem kényszeríthetnek, hogy pozitívan nyilatkozzon Istenről

Azt írják, Carpenter az őt munkával kínáló hetedik azonos nemű pár megkeresése után perelte be New York államot azzal érvelve, hogy a törvények sértik az alkotmány első és a tizennegyedik kiegészítésében foglalt jogait. Az előbbi a vallásszabadságot biztosítja, az utóbbi pedig a korábbi rabszolgák állampolgárságát hívatott biztosítani, amikor a polgárháború után bevezették. Ahogyan

a kormány nem kényszeríthet egy leszbikus péket, hogy az azonos neműek házasságát elítélő tortát készítsen,

vagy egy ateista drámaírót, hogy pozitívan nyilatkozzon Istenről, New York állam sem kényszerítheti Emilee-t, hogy olyan üzeneteket közvetítsen, amelyekkel nem ért egyet – fogalmazott a kereset.

Carpentert az Alliance Defending Freedom, egy nonprofit vallási szervezet védte, írják, amely már korábban is pereskedett az LMBTQ-jogok ellen. A csoport elítélte a bíróság döntését, és ismételten kérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság foglalkozzon az üggyel. „A bíróság döntése folytatja azt a veszélyes utat, hogy a kormányzat vallási meggyőződésükkel ellentétes üzenetek közvetítésére kényszeríti az állampolgárokat – vagy súlyos bírságokat szab ki rájuk, bezáratja az üzleteiket, vagy börtönbe zárja őket” – nyilatkozta Jonathan Scruggs, az Alliance Defending Freedom vezető jogásza szerdán az ítéletre reflektálva.

Az LMBTQ-pártiak üdvözölték a bíróság döntését,

mondván, „a házassági egyenlőség támogatása még soha nem volt ilyen magas. A diszkriminációellenes törvények minden állampolgárt védenek, és azt jelzik, hogy mindenkit szívesen látnak, és ez jót tesz az üzletnek” – mondta Sarah Kate Ellis, a GLAAD nevű, melegek és leszbikusok jogaiért küzdő civil szervezet elnök-vezérigazgatója csütörtökön.

Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj. Illusztráció.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így lesz az elfogadásból diktatúra. Woke-talibánok.

Oké. Akkor nincs különkaja a menzán senkinek. A mohamedánoknak is
meg kell ennie a csülökpörköltöt.

Azt kell mondania, hogy nem ér rá a megadott időpontban. Nehogy már kötelező legyen egy gusztustalan buziesküvőre mennie bárkinek is!

Szóval, "kirekesztő" vagy a házasság intézményével szemben...

Ál-probléma: a temérdek sok fotós közül olyan fényképészt válassznak, aki vállal nem-heteó párok számára is rendelést.

Valaki magyarázza már meg: ámerikában nem úgy van, mint nálunk, hogy egy vállalkozó olyan munkát vállal el amilyet akar és semmilyen magyarázatot nem kell adnia, ha nem vállal el valamit?

Pontosan, ahogy mondani tetszik. Párhuzamba állítom a vállalkozás
szabadságát az ételválasztás szabadságával. Vagy a'la cart
mindenkinek, vagy senkinek.

Hekkelgetjük a fogalmakat? Aztán ne csodálkozzon, ha a többség
érvényesíti az akaratát azok mentén az elvek mentén, amit itt erőltetni
igyekszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés