Transparency: Nálunk nem volt és most sincs napirenden a Városháza-ügy

2021. december 17. 15:00
Írta: Nagy Gábor
Napról napra jönnek ki újabb információk a Városháza-ügyben. A baloldali városvezetés tagad, a rendőrség nyomoz, a korrupciós ügyekre szakosodott NGO-nál azonban nem foglalkoznak a kérdéssel.

Alighanem a baloldali városvezetés tudtával fővárosi önkormányzati cégvezetők arról beszélgetnek ismeretlen befektetőkkel, hogyan lehet megszerezni, fejleszteni fővárosi ingatlanokat, telkeket, ingóságokat, többek között a Városházát. Bajnai Gordon volt ellenzéki kormányfő és bizalmasa, Gansperger Gyula azt ecseteli az egyik kiszivárgott felvételeken, hogy

a fővárosban jutalékos rendszer működik,

amelyben kulcsszerepet játszik Berki Zsolt ingatlanközvetítő. Egy most csütörtökön nyilvánosságra hozott, ingatlanfejlesztő által jegyzett levél pedig ugyancsak azt állítja, hogy a fővárosi ingóságok eladásából 10 százaléknyi jutalékot kell fizetni az ingatlanközvetítőnek, aki a szokatlanul magas jutalékot azzal indokolta a befektetőknek, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

Bár akad tisztázatlanság, egy biztos: a Városháza-ügy nyomán a sajtóban megjelent dokumentumok, kiszivárgott hang- és képanyagok súlyos állításokat tartalmaznak. Bűncselekmények elkövetésének gyanúja is felmerül. Ennek ellenére

Karácsony Gergelyék kamubotrányt, lejárató hecckampányt, titkosszolgálati szálakat emlegetnek,

a baráti sajtó pedig megelégedett az „elszabadult városházi” lobbi kifejezéssel.

A november elején kirobbant botrányban olyan szálakat pedzegetnek a szereplők, ami miatt már a baloldali városvezetés sem farolhatott ki egy, az ügy szálait vizsgáló fővárosi bizottság felállítása mögül. Igaz, a grémiumot elnöklő Kovács Péter fideszes polgármester szerint az ellenzék mindent megtesz a munka hátráltatása érdekében.

A legutóbbi, szerdai ülésen mindenesetre meghallgatták az ügy egyik kulcsszereplőjét, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezérigazgatóját, Barts J. Balázst, aki ugyan elismerte, hogy több esetben is hibázott a befektetőkkel történő beszélgetéseken, de tagadta, hogy személyre szabottan írják ki az ingatlanpályázatokat, ahogy az a felvételeken kiszivárgott felvételeken több alkalommal is elhangzik.

A Városháza-üggyel kapcsolatos eddigi fejlemények miatt még a múlt héten megkerestük a korrupció kutatására szakosodott Transparency International Magyarországot (TI). A Főváros és az NGO korábban már működött együtt, például a Lánchíd felújításának tenderében, amelyben nem találtak semmilyen kivetnivalót. Miután múlt héten nem érkezett reakció megkeresésünkre, ezen a héten már telefonon kerestük a szervezet kommunikációs menedzserét, aki végül arról tájékoztatta a Mandinert, hogy

az általunk hivatkozott „Városháza-ügy” részleteivel nem foglalkoztak, e kérdéskör jelenleg a szervezetüknél „nincs napirenden”.

Azt szerettük volna megtudni, mit gondolnak az ügy korrupciógyanús szálairól; a „jutalékos rendszerben” elől „frontoló” Berki Zsolt ingatlanközvetítői szerepéről; hogy tervbe vették-e, hogy a már eladott fővárosi ingatlanok, telkek nyomán vizsgálódást indítanak; vagy hogy tervezik-e az ügyben felálló fővárosi vizsgálóbizottság vagy a nyomozóhatóságok munkáját segíteni.

Úgy tűnik, szerintük nincs mit keresgélni Karácsonyék háza táján, ahogy a főpolgármester előválasztási kampányköltségvetése kapcsán sem volt.

Mindenesetre a nyomozóhatóságok vizsgálódnak, a rendőrség már házkutatást is tartott.

Karácsony szerint kamubotrány, Márki-Zay fideszezik, Gyurcsány meg inkább fánkot süt – így kezeli az ellenzék a Városháza-ügyet.

Az ellenzék a Városháza-ügyben pár hét alatt a teljes tagadástól eljutott odáig, hogy igazából a Fidesz akarta megvenni a Városházát, nem pedig a főváros eladni. Összeomlott a baloldal kommunikációja a Városháza-ügyben. Bővebben is érdekel...

Nyitókép forrása: Facebook 

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg minek is érdekelne titeket egy ikonikus magyar épület sorsa?

"Transparency: Nálunk nem volt és most sincs napirenden a Városháza-ügy"

Hát persze. Anonymus már transzparenssé tette, nektek már nincs dolgotok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés